Af Örgütü'nden Türkiye'ye kınama

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser'in de aralarında bulundu dokuz insan hakları savunucusunun gözaltına alınmasına tepki... Af Örgütü: İktidarın kaba bir suistimali.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü, dokuz insan hakları savunucusunun bir seminer için biraraya geldikleri Büyükada'da bir otelde gözaltına alınmasını ve bu durumun bir gün sonra 'ortaya çıkmasını' kınadı. Açıklamada yaşananlar, 'iktidarın kaba bir suistimali' olarak tanımlandı.

Örgütün Genel Sekreteri Salil Shetty'nin yaptığı açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye direktörü de dahil Türkiye'nin önde gelen bazı aktivistlerinin hiç sebepsiz bu şekilde gözaltına alınmalarından dolayı çok rahatsız ve öfkeliyiz” denildi. Shetty, "İdil Eser ve onunla birlikte gözaltına alınanların derhal ve koşulsuz serbest bırakılmaları gerekiyor" ifadesini kullandı.

9 insan hakları savunucusu gözaltına alındı9 insan hakları savunucusu gözaltına alındı

Açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi için Almanya'da olduğu hatırlatılarak, "Şu an Berlin'de dünya liderleri Türkiye'de insan haklarının eriyip gitmesine dikkat çekici biçimde hoşgörülü davrandı. Erdoğan yakınlarındayken, şu an demir parmaklıkların ardında olan bütün insan hakları savunucuları adına konuşmak ve serbest bırakılmalarını istemek için doğru bir zaman" denildi.

Gözaltına alınan isimler şöyle: Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Veli Acı, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Yurttaşlık Derneği’nden Özlem Dalkıran, eski Mazlum Der'li aktivist Şeyhmus Özbekli ile toplantılara moderatörlük yapan Ali Garawi. (Dış Haberler)