Af Örgütü: Mülteci ölümlerinde artışın sorumlusu AB

Af Örgütü AB'nin mülteci politikalarını eleştiriyor. Libya'yla yapılan anlaşmaların ölümleri arttırdığını söyleyen örgüt, Libya sahil güvenliğinin insan kaçakçılarıyla işbirliği yaptığını' da açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü, 'Avrupa Birliği'nin başarısız politikalarının Akdeniz'deki göçmen ölümlerinin artışına neden olduğunu' açıkladı.

Örgütün yayımladığı yeni raporda, Libya'yla yapılan 'pervasız anlaşmaların binlerce insanı boğulma, tecavüz ve işkence vakalarına sebep olduğunu açıkladı.  Raporda, AB'nin Libya'daki gözaltı merkezlerinde yaşanan ihlalleri görmezden geldiği iddia ediliyor.

Rapora göre 2017 yılı içinde Akdeniz'de 2 binden fazla göçmen Avrupa'ya gitmeye çalışırken hayatını kaybetti.

Bugün Estonya'nın başkenti Talinn'de bir araya gelen AB ülkelerinin dışişleri bakanları Avrupa Komisyonu'nun açıklamış olduğu 92 milyon dolarlık eylem planını gündemine alıyor .

Avrupa Komisyonu, bu bütçenin yarısından fazlasının, göçmen kaçakçılarının teknelerini açık denize açılmadan durdurabilmeleri için, kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla Libya Sahil Güvenliği'ne verilmesini öneriyor.

Bütçenin geri kalanının ise İtalya'ya varan göçmenlerin gıda ve barınma ihtiyaçları ile yasal işlemleriyle ilgili harcamalar için İtalya'ya verilmesi öneriliyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün Avrupa direktörü John Dalhuisen, AB'nin planıyla ilgili "Avrupalı bakanların, insanların hayatını kurtarmak ve onları korumak için hareket edecekleri yerde, utanmadan mültecilerin ve göçmenlerin İtalya'ya varmasını engellemek amacını taşıyan umutsuz bir teklif kapsamında Libya'yla pervasız anlaşmalara öncelik verdiklerini" ifade etti.

'LİBYA SAHİL GÜVENLİĞİ İNSAN KAÇAKÇILARIYLA İŞBİRLİĞİ YAPIYOR'

Af Örgütü'nün raporu, AB'nin 2015'te Akdeniz'deki arama ve kurtarma çalışmalarını güçlendirmeye yönelik aldığı tedbirlerin ölüm oranlarını çok büyük ölçüde azalttığını belirtti.

Öte yandan Af Örgütü, AB'nin kısa süre sonra bundan vazgeçtiğini, insan kaçaklarını durdurmaya ve teknelerin Libya'dan ayrılmasını önlemeye odaklandığını iddia ediyor.

Örgüt, bu uygulamaların ve denize çıkmaya uygun olmayan teknelerin kullanımındaki artışın, Akdeniz'i göçmenler için daha da tehlikeli hale getirdiğini vurguluyor.

Libya'daki Sahil Güvenlik ekiplerinin kaçakçılarla işbirliği yaptıkları ve göçmenleri taciz ettiklerine dair ciddi iddiaların bulunduğunu belirten Af Örgütü, bu ekiplerin müdahalelerinin göçmen ve mültecileri riske soktuğunu öne sürüyor.