Yeni hedef Katar bankaları mı?

Katar'a verilen ek süre doldu, dünyanın gözü Arap dışişleri bakanlarının toplantısına çevrildi... Bakanlar, Katar'ın yanıtını değerlendirip kararlarını açıklayacak. Peki Katar'ın talepleri reddetmesi halinde ne olacak, abluka nereye kadar devam edecek?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'ın başını çektiği bir dizi ülkenin 'terörü desteklediği' gerekçesiyle Katar'a dayattığı abluka konusunda bugün 'karar günü'. Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in dışişleri bakanları Kahire'de toplandı. Masada, Katar'ın 13 maddelik talep listesine verdiği yanıt var.

Katar'ın arabulucu Kuveyt üzerinden verdiği yanıtın içeriği bilinmiyor ama Türkiye üssünün kapatılmasını da içeren talepleri reddettiği tahmin ediliyor. Arap bakanların da bu yanıta ilişkin kararı önümüzdeki saatlerde açıklaması bekleniyor.

BANKALAR HEDEF ALINABİLİR

Peki Arap ülkeleri ne yapacak? Taleplerin resmen reddedilmiş olması halinde, Katar üzerindeki ablukada ne değişecek? The Guardian gazetesine konuşan üst düzey Körfez ülkeleri diplomatlarına göre, Katar'a yönelik yeni olası hamleler şöyle:

  • Ekonomik yaptırımların artırılması;
  • Katar'dan yatırımların çekilmesi;
  • Katar bankalarındaki mevduatın çekilmesi;
  • Hava ablukasının sıkılaştırılması;
  • Diplomatik tecridin genişletilmesi;
  • Kuveyt ve Ürdün'ün de ablukaya katılması;
  • Katar'ın Körfez İşbirliği Konseyi üyeliğinin askıya alınması.

Kritik zirve öncesi yeni yaptırım sinyali: Katar'sız yaşama hazırlanın!Kritik zirve öncesi yeni yaptırım sinyali: Katar'sız yaşama hazırlanın!

NE OLMUŞTU?

Katar'a terörü desteklediği gerekçesiyle abluka uygulayan ülkeler, ilişkilerin normalleşmesi için Kuveyt aracılığıyla 13 maddelik bir talep listesi iletmişti. Talepler arasında, Türkiye'nin Katar'daki üssünü kapatması, Katar'ın Müslüman Kardeşler'le ilişkisini kesmesi ve İran'la arasına mesafe koyması, başka ülkelerin içişlerine karışmakla suçlanan Katar devleti destekli El Cezire televizyonunun kapatılması bulunuyor. Katar'ın yanıtı, abluka uygulayan ülkelerin dışişleri bakanları tarafından bugün ele alınacak. (Dış Haberler)