'Suudilerin terör desteği'ni sümenaltı etti

İngiltere Başbakanı May'e suçlama: Suudi Arabistan'ın aşırılıkçılara desteğine ilişkin raporu ekonomik ilişkiler bozulmasın diye örtbas etti...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Başbakanı Theresa May, Suudi Arabistan'ın ülkesindeki radikal İslamcıları finanse ettiğine dair bir raporu ikili ilişkilerin bozulmaması için örtbas etmekle suçlanıyor. May'in, raporun yayınlanmasını altı aydır geciktirdiği belirtiliyor. May, Brexit'in yol açacağı ekonomik sarsıntıyı hafifletmek için Riyad'la 3,5 milyar dolarlık silah anlaşması yaptığı gerekçesiyle de eleştirilmişti.

'SİPARİŞİ' CAMERON VERMİŞTİ

The Independent gazetesinin haberine göre, İngiltere’deki terör gruplarının uluslararası bağlantılarının inceleneceği rapor için hazırlıklar eski başbakan David Cameron döneminde, geçen yıl ocak ayında başladı. Rapor, İngiltere'nin Aralık 2015'te Suriye'deki hava saldırılarına katılma kararına parlamentoda onay vermelerini sağlamak için muhalefetteki Liberal Demokratlara hükümet tarafından verilen bir taviz olarak yorumlanmıştı.

'ALTI AYDIR SÜMENALTI EDİYOR'

Ancak Independent'ın haberine göre, May raporu altı aydır hazır olmasına rağmen yayınlamıyor. İngiltere Başbakanı, Yeşiller Partisi’nin soru önergesine verdiği yanıtta da, "İslamcı aşırılıkçılığın nasıl finanse edildiğine dair incelemeler, hükümetin İngiltere’deki İslamcı aşırılıkçılığın doğasını, boyutunu ve kaynaklarını daha iyi anlamamızı sağladı” demekle yetinmiş, raporun 'yayımlanabilecek' bölümlerinin ne zaman yayınlanacağı konusunda parlamentoya bilgi vereceklerini söylemişti.

May geçen temmuzda Cameron'ın Brexit kararı üzerine başbakanlığı bırakması sonrası iktidara gelmesinden bu yana insan hakları grupları tarafından Suudi Arabistan'la ilişkileri nedeniyle eleştiriliyor. May'in ilk icraatlarından biri, Suudi Arabistan'ın İngiltere'den 3.5 milyar dolarlık silah almasına onay vermek olmuştu. Bir dizi İngiliz bakan da son aylara Brexit sonrası ticaret ortağı arayışları çerçevesinde Suudi Arabistan'ı ziyaret etmişti. (Dış Haberler)