Sınırdışı edilen BBC muhabiri yaşadıklarını anlattı

IŞİD'in 2014'teki Kobani kuşatmasına dair haberleriyle tanınan ve geçen hafta Türkiye'ye alınmayan BBC Farsça muhabiri Jiyar Gol, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşadıklarını anlattı. Gol, telefonunda hazır tuttuğu bir 'alarm mesajı' sayesinde İngiliz yetkilileri devreye sokmayı başardığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'ye giriş yaparken İstanbul'da gözaltına alınan ve beş saat gözaltında tutulduktan sonra Erbil'e sınır dışı edilen BBC Farsça Servisi muhabiri Jiyar Gol, Atatürk Havalimanı'nda yaşadıklarını anlattı. İngiliz vatandaşı olan Gol, gözaltı halinde ailesine göndermek için cep telefonunda hazır tuttuğu bir mesaj sayesinde İngiliz yetkilileri haberdar ettiğini söyledi.

Rudaw gazetesinin aktardığına göre, Gol Facebook sayfasından Farsça olarak paylaştığı mesajda, cep telefonunda ailesini ve BBC yönetimini durumundan haberdar etmek için hazır bir 'alarm mesajı' tuttuğunu belirtti. Gol, "Yıllar sonra o mesajı ilk defa İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kullandım" dedi.

'YARIM SAAT İÇİNDE ARAMAZSAM...'

Gol, Erbil'den İstanbul'a inişinde, pasaport kontrolünde kimlik bilgilerini bilgisayara giren yetkilinin eline telefonu aldığını görünce gözaltına alınacağını anladığını ve 'alarm mesajı'nı ailesine gönderdiğini belirtti. Gazetecinin aktarımına göre, 'alarm mesajı'nda şu yazıyordu: "İstanbul Atatürk Havalimanı'ndayım. Sanırım beni gözaltına alacaklar. Eğer yarım saat içinde aramazsam, BBC'ye İngiliz Dışişleri Bakanlığı'na haber verin."

'DARBE HABERLERİM NEDENİYLE GÖZALTINA ALINDIM'

Pasaport kontrolünde Türkiye'ye alınmayacağını öğrenen ve beş saat boyu gözaltına alınan Gol, bu sırada İngiliz diplomatlarla da temas kurabilmiş. Beş saatin sonunda Erbil uçağına bindirilen İngiliz gazetcei, BBC için yaptığı haberler nedeniyle Türkiye'ya alınmadığını da savundu. Gol, özellikle 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası Türkiye'de yapılan tasfiyelere ilişkin haberleri nedeniyle gözaltına alındığını savundu.

BBC konuya ilişkin açıklaamsında, "Yetkili makamların böyle bir eylemde bulunması bizi hayal kırıklığına uğrattı" ifadelerini kullanmıştı. 100'ü aşkın gazetecinin hapiste olduğu Türkiye'de geçmişte de de bazı yabancı basın mensupları sınır dışı edilmişti. (Dış Haberler)