'15 Temmuz için Türkiye'ye gitmemek hataydı'

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ülkesinin 15 Temmuz sonrasında 'hata yaptığını' söyledi. Gabriel, darbe girişiminden hemen sonra Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirilmemesini 'hata' diye niteleyip "Dayanışmamızı daha güçlü bir şekilde ifade etmeliydik" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrasında ülkesinin sergilediği tavrı eleştirdi. Gabriel, iltica talebinde bulunan kişiler hakkındaki iade talepleri için de Ankara'dan daha somut kanıtlar istediklerini ve adil yargılama konusunda endişe duyduklarını söyledi.

'HEMEN SONRA ZİYARET ETMELİYDİK'

Berlin'de Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (VAP) üyeleriyle bir araya gelen Gabriel, Almanya'nın 15 Temmuz sonrası tavrı hakkında "Türkiye’deki darbe girişimi sonrasında Türk hükümeti ve Türk halkıyla dayanışmamızı daha güçlü bir şekilde ifade etmeliydik. Bunu açık yüreklilikle söylüyorum" eleştirisi getirdi. Gabriel, darbe girişiminden hemen sonra Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirilmemiş olunmasını 'hata' diye niteleyip şöyle devam etti:

"Meselenin özünde gayet tabii ki darbe girişimine karşıydık ve seçilmiş hükümetten yanaydık. Ama Türk hükümetinin tepkisi, özel hayatta olur ya - özellikle çok severseniz ve hayal kırıklığına uğrarsanız, çok daha kızgın olursunuz… Bu, ‘daha farklı tavır sergileyebilirdik’ dediğim bir konu."

'DERİN DEVLETİMİZ OLMADIĞINA İKNA EDEMEDİM'

Gabriel, 15 Temmuz sonrası Almanya'ya iltica başvurusunda bulunan ancak Ankara'nın iadesini talep ettiği kişiler hakkında da konuştu. Türkiye'den 'terör' suçlaması hakkında defalarca somut kanıt talep ettiklerini aktaran Gabriel, "İşte ancak bize bu bilgiler verildiği takdirde bir kişinin iadesinin mümkün olup olmayacağını değerlendirme aşamasına gelebiliriz" dedi. Bu değerlendirmeyi yaparken Türkiye’de adil bir yargılama yapılıp yapılmayacağını dikkate almakla yükümlü olduklarını, iadesi istenenlerin Alman hukuku uyarınca kabul edilemez bir cezaya çarptırılması ihtimali söz konusu olduğunda zaten iadenin mümkün olamayacağını söyleyen Gabriel, şu değerlendirmeyi aktardı:

"Türk tarafının kabullenmekte zorlandığı konu; bir kişinin bir diğer ülkeye iadesi konusunda bağımsız makamların ve mahkemelerin karar verdiği gerçeği. Bize sizin de derin bir devletiniz var deniyor. Bir tür komplo teorisi var. Ben bugüne kadar bizde derin devletin olmadığı konusunda Türk tarafını ikna etmeyi başaramadım."

Türkiye’ye, Gülen yapılanması mensubu her kişinin otomatik olarak gözaltına alınarak iade edilemeyeceğini anlatmaya çalıştıklarını aktaran Gabriel, "İltica başvuruları konusunda bizde çok açık yasal düzenlemeler var, bunlara uymakla yükümlüyüz” dedi.

Türkiye’nin 'PKK’nın Almanya’da propaganda yapmasına izin verilmemesi gerektiği' konusundaki uyarılarında haklı olduğunu belirten Gabriel, PKK’nın Almanya’da da terör örgütü olarak görüldüğünü hatırlattı. "PKK 1990’lı yıllardan bu yana haklı nedenlerden ötürü yasaklı olan bir örgüttür” diyen Gabriel, şöyle devam etti: "Sadece Türkiye’de yaptıklarından ötürü değil. Almanya’da haraç topladıkları, uyuşturucu ve silah ticareti yaptıkları, Almanya’daki Türkiyeli yurttaşları tehdit ettikleri için yasaklılar. Ben de Türk siyasetçilerin etkinlik yapmasına izin vermezken, Öcalan posterlerinin asılmasını kabul edilemez buluyorum. Türkiye bu konuda haklı."

Uzun süre Sosyal Demokrat Parti’nin liderliğini yapan ve Türkiye’ye yönelik olumlu bakışıyla tanınan Gabriel, son dönemde Türkiye’de yaşanan gelişmeler hakkında endişelerini ifade ederken, özellikle düşünce ve basın özgürlüğüne vurgu yaptı. "Alman gazeteciler de hapiste. Aramızda aşılması zor büyük görüş ayrılıkları var" diyen Gabriel, yine de diyaloğun önemine işaret etti. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)