Hollanda, Srebrenitsa katliamındaki sorumluluğunu kabul etti

Hollanda'da mahkeme Srebrenitsa Katliamı'ndan Hollanda'yı kısmen sorumlu tuttu. 300 aileye tazminat ödenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda Temyiz Mahkemesi, Srebrenitsa katliamıyla ilgili aldığı kararda, Hollanda'nın katliamdan kısmen sorumlu olduğuna hükmetti. Kararda, Hollandalı askerlerin cinayetlerden tamamen sorumlu olmadığının da altı çizildi.

Mahkeme, Hollanda'nın 300 Boşnak için tazminatın yüzde 30'unu karşılaması gerektiği yönünde karar verdi. Tazminat davası ise ileri  bir tarihte gerçekleştirilecek.

Bosna Hersek'in Potocari kasabasında Hollanda askerlerinin yönetimi altındaki bir üsse sığınan 300 kadar Müslüman Boşnak, kampın kuşatılması üzerine  Sırp askerlerine teslim edilmişti. Hague Temyiz Mahkemesi'nin 2014 yılında aldığı karara göre, Hollandalı askerlerin teslim edilen Müslüman Boşnakların katledileceğini bilmesi kuvvetle muhtemeldi.

Lahey kentinde görülen davada kararı okuyan Yargıç Larissa Alwin, Hollandalı askerlerin BM Barış Gücü kampından götürülen erkeklerin öldürüleceğini bilmesi gerektiğini, çünkü o dönemde de Sırplar'ın savaş suçları işlediğine dair kanıtlar bulunduğunu belirtti. Alwin, "Hollandalı BM Barışgücü askerleri bu erkeklerin üsten alınmasında işbirliği yaparak yasalara aykırı davranmışlardır" dedi.

Mahkeme, Hollanda devletinin bu 300 erkeğin yakınlarına tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.

Srebrenitsa Katliamı'nda toplam 7 bin Boşnak erkek öldürülmüştü. (Haber Merkezi) 

Srebrenitsa Katliamı'nda ne olmuştu?Srebrenitsa Katliamı'nda ne olmuştu?