'Yangın çıkarsa ölürüz' dediler, tehdit edildiler!

Londra'da en az 79 kişinin hayatını kaybettiği yangında ihmalkârlık iddiaları güçleniyor. Faciadan önce, binada yaşayan iki kadının yangına karşı dayanıksızlık gerekçesiyle ek güvenlik tedbirleri istediği ama tehdit edilerek vazgeçirildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Grenfell Kulesi yangınında öldükleri düşünülen iki kadının kazadan önce yangın ihtimaline karşı güvenlik önlemleri alınması için kampanya başlattığı ve bunun üzerine haklarında yasal işlem başlatılmakla tehdit edildiği öne sürüldü. Belediye'nin, Mariem Elgwahry ve Nadia Choucair'e kampanyayı durdurmaları için mektup gönderdiği iddia edildi.

Buna göre, iki kadın da Radikal Konut Ağı isimli sivil toplum kuruluşunun yardımıyla, iyileştirici tedbirler alınması için Kensington ve Chelsea Kiracı Yönetim Organizasyonu TMO ile mücadele ediyordu. İddiaya göre, Mariem Elgwahry ve Nadia Choucair ın tehdit mektupları almasının sebebi, belediyeye verilmek üzere imza toplamaları ve TMO yönetim ofisinin önünde protesto düzenlemeleri.

Radikal Konut Ağı için çalışan Pilgrim Tucker, The Mirror gazetesine verdiği demeçte "TMO'nun cevabı, kiracıları yasal yolla tehdit etmek ve mektup göndermek oldu. Her ikisi de sadece komşuları için ellerinden gelenin en iyisini yapmak ve herkesi güvende tutmak istiyordu. Her şey çok kötü bir haldeydi ve felaketin kaçınılmaz olduğunu biliyorlardı ama mücadele edilseydi yaşananları engelleme şansı olabilirdi. Ancak kimse dinlemedi ve şimdi bu insanlar harap oldu. Onlara adalet sağlamalıyız. TMO, kiracılara utanç verici ve küçümseyici bir şekilde muamele etti" ifadelerini kullandı.

Felaketin TMO'nun görevini yerine getirmemesi nedeniyle yaşandığını öne süren Tucker, "Nadia ve Mariem gibi seslerini yükseltecek kadar cesur olanları ortalık karıştırıcı olarak etiketleyip zorbalıkla cevap verdiler. Görevleri kiracıları dinlemek ve evlerin güvenli olduğundan emin olmaktı ama bunu yapmadılar. Eğer yapsalardı, bu asla yaşanmazdı" yorumunu yaptı.

TMO ise soruşturma konusunda polisle işbirliği yaptıklarını ama iddia edilen kanuni işlem tehditleriyle ilgili yorum yapmayacaklarını duyurdu.

NE OLMUŞTU?

İngiltere’nin başkenti Londra’da en az 79 kişinin yaşamını yitirdiği  Grenfell Kulesi yangınında, binanın dış cephesinde kullanılan malzemenin kusurlu olduğu ortaya çıkmıştı. Uzmanlar 24 katlı binanın dış cephesinde ABD'de yasak olan ucuz ve yanıcı malzemenin kullanılması nedeniyle yangının yayıldığını söylemişlerdi. Kensington Belediyesi’ne ait sosyal konuttaki bina sakinlerinin son dört yılda yangın güvenliği konusunda belediyeye çok sayıda şikâyette bulunduğu fakat şikayetlerin dikkate alınmayarak binaya ‘güvenli’ hükmü verildiği tespit edilmişti. Öte yandan binada tek bir merdivenin bulunduğu ve yangın alarmının da çalışmadığı öğrenilmişti. (Dış Haberler)

2 sterlin yüzünden öldüler!2 sterlin yüzünden öldüler!