SDG'den Esad'a misilleme tehdidi

Suriye Demokratik Güçleri'nden Suriye ordusuna: Eğer rejim Rakka'daki mevzilerimize saldırmaya devam ederse meşru müdafaa hakkımızı kullanmak zorunda kalacağız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de gözler son günlerde, bir yandan IŞİD'le mücadelenin sürdüğü, bir yandan da Şam yönetimi ve Rusya'nın ABD'yle karşı karşıya geldiği Rakka'ya çevrilmiş durumda. ABD'nin bir Suriye jetini düşürmesinin ardından, bu kez uluslararası koalisyon desteğiyle IŞİD'e karşı savaşan Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) açıklama geldi. SDG, kendi mevzilerini vurmakla suçladığı Suriye ordusunu, karşılık vermekle tehdit etti.

SDG sözcüsü Talal Silo, "Eğer rejim Rakka vilayetindeki mevzilerimize saldırmaya devam ederse, yanıt vermek ve meşru müdafaa hakkımızı kullanmak zorunda kalacağız" dedi. Rudaw'ın haberine göre Silo Suriye ordusunu, kendilerine karşı cumartesiden bu yana Tabka çevresinde 'uçak, havan topu ve tankların kullanıldığı, geniş çaplı saldırılar düzenlemekle' suçladı.

NE OLMUŞTU?

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon çerçevesinde görev yapan bir Amerikan savaş uçağı dün, Rakka kırsalında Suriye ordusuna ait SU-22 tipi bir savaş uçağını düşürdü. Koalisyondan yapılan açıklamada, uçağın ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolündeki Cedin yakınlarını bombaladığı ve angajman kuralları gereği düşürüldüğü savunuldu. Şam ise uçağın IŞİD militanlarına karşı bir uçuş yaptığı sırada vurulduğunu açıkladı. Suriye devlet televizyonundan yapılan açıklamada, olayın 'terörle mücadele üzerinde tehlikeli sonuçlar doğuracağı' ifade edildi. Uçağın Suriyeli pilotunun kayıp olduğu belirtiliyor.

Rusya'ysa uçağın düşürülmesine sert tepki gösterdi. Moskova hem ABD yönetimiyle Suriye'de havada çarpışma ihtimalini engellemek için yapılan anlaşmayı askıya aldı, hem de Suriye'de kendi kuvvetlerinin görev yaptığı bölgelerde 'uçan her şeyi' hedef olarak göreceklerini ilan etti.

ABD Suriye jetini vurdu, Rusya öfkeliABD Suriye jetini vurdu, Rusya öfkeli

Rusya'dan ABD'ye: Suriye'de uçan her şeyi vuracağızRusya'dan ABD'ye: Suriye'de uçan her şeyi vuracağız

Etiketler IŞİD Rakka YPG