Portekiz’de yangın: Çok sayıda ölü, köyler tahliye edildi

Portekiz'de ormanda çıkan yangın en az 62 can aldı. Yangını söndürme işlemi devam ediyor. Ölü sayısının artmasından korkuluyor. Ülkede 3 günlük yas ilan edildi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Portekiz’de 60 farklı ormanlık alanda yangın çıktı. Köylere sıçrayan yangın en az 62  kişinin ölümüne neden oldu. Ölü sayısı giderek artıyor. Yangınlarla yaklaşık 1700 itfaiyeci mücadele ediyor.  Başbakan Costa, "Son zamanların en büyük insanlık trajedisiyle karşı karşıyayız” dedi. Ülkede 3 günlük yas ilan edildi.

İçişleri bakanı jorge Gomes tarafından yapılan açıklamaya göre üç kişi dumandan boğularak öldü. Gomes özellikle ülkenin merkez bölgesindeki Pedrógão Grande belediyesinde çıkan yangından sonra olay yerinden kaçmaya çalışan dört araba içindeki 18 kişi Figueiró dos Vinhos'u Vinhos Castanheira de Pera'ya bağlayan yol üzerinde alevlere arabalarının içinde yakalandılar.

ÇOK SAYIDA YERLEŞİM BÖLGESİNE ULAŞILAMADI

En çok can kaybı ana merkez Pedrógão Grande'de sakinlerinin bölgeyi araçlarıyla terk etmeye çalışıyorken yaşandı. Yaklaşık 59 yaralı içinde sekiz yaşındaki bir kız çocuğu da bulunuyor. Altı tane itfaiyecinin de ağır yaralı olduğu bildirildi. Yangın söndürme çabaları hâlâ devam ettiği için ölü ve yaralı sayıları hakkında net bilgi verilemiyor.

İtfaiyeciler çok sayıda yerleşim bölgesine hâlâ ulaşamadı. Yangının ulaştığı civar köyler tahliye edildi, ancak yangın bazı evlere zarar verdi. Başbakan António Costa, önceliğin devam eden yangınla mücadele ve ölenlerin ailelerine destek olduğunu söyleyerek "Son zamanların en büyük insanlık trajedisiyle karşı karşıyayız” dedi. Costa, bu tip olayların önlenmesi için sıkı tedbirler alınması gerektiğini de vurguladı.

Hükümet yetkilileri, söndürme çalışmaları devam ettiğini ama sıcak hava ve rüzgarın söndürme işini zorlaştırdığını duyurdu. Portekiz'de son sıcak hava dalgalarında hava sıcaklığı 40 dereceye kadar Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi. António Costa sebebin fırtınalar olabileceğini ifade etti.

İSPANYA VE FRANSA'DAN YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI

Başkent Lizbon’a 130 km uzaklıktaki Figueirı dos Vinhos belediyesinin yakınındaki ormanlık Pedrogao Grande alanında çıkan yangını, yaklaşık bin kişi 160 yangın söndürme aracıyla kontrol altına almaya çalışıyor. Olay yerine İspanya’dan iki, Fransa’dan dört yangın söndürme uçağı ulaştı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Twitter’dan yaptığı açıklamada yardım için AB sivil koruma mekanizması devreye alındığını duyurdu. Ancak hükümet yetkilileri sıcak hava ve rüzgarın söndürme işini zorlaştırdığını söyledi.

Bölgeye polis ekiplerinin yanı sıra yangından kurtulanlara ve ailelere destek olmak üzere psikolog ekipleri de gönderildi.

30 KİŞİ ZEHİRLENEREK ÖLDÜ

Çıkan yangında bazıları itfaiyeci olmak üzere en az 62 kişinin öldüğü, 59 kişinin yaralandığını açıklandı. Pek çok aracın Leiria bölgesinde Figueiró dos Vinhos belediyesinden Castanheira de Pera'ya giden otoyolda alevlere yakalandığı bildirildi. Bu kişilerden en az 30 tanesinin ise karbon zehirlenmesinden yaşamını kaybettiği bildirildi.

Yangının yerleşim yerlerine de ulaştı. Görgü tanıklarına göre 4 bin kişilik Pedrógão Grande beldesinde 20 ev yandı.

Başbakan Costa, önceliğin devam eden yangınla mücadele ve ölenlerin ailelerine destek olduğunu söyleyerek "Son zamanların bu şekildeki en büyük insanlık trajedisiyle karşı karşıyayız” dedi. Costa, bu tip olayların önlenmesi için sıkı tedbirler alınması gerektiğini de vurgularken Portekizli Publico gazetesi, yangını "son yılların en ölümcül olaylarından biri” olarak tanımladı.

Portekiz emniyet güçleri ilk belirlemelere göre yangının sabotaj olmadığı görüşünde.