Katar'da son durum: İnek sağmaktan yorulduk

Ekonomisi ithalata dayalı Katar'da, Körfez ülkelerinin ambargosu nedeniyle başgösteren süt sıkıntısı aşılamıyor. Bir çiftlik çalışanı, "İnek sağmaktan yorulduk, inekler de yoruldu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Körfez ülkelerinin Katar'a 'teröre destek' gerekçesiyle dayattığı abluka sürerken, ülkedeki süt sıkıntısı gündemden düşmüyor. Ülkenin süt ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Suudi Arabistan'ın kara ve hava sınırını kapatması sonrası, çiftlikler talebi karşılamakta zorlanıyor. Reuters ajansının özel haber için ziyaret ettiği çiftliğin bir çalışanı, ablukadan bu yana inek sağmaktan yorulduklarını anlattı.

Reuters, başkent Doha'nın dışında çöllük arazide bulunan bir çiftliği ziyaret etti. Çiftliğin Kenyalı çalışanı Sacit, "Durmaksızın süt sağıyoruz ve çok yorulduk. İnekler de çok yoruldu. Üretimi artırabileceğimizden eminim fakat inekler için yeterli besin ve daha iyi şartlar olmasını garanti altına almalıyız" dedi.

Katar'a havadan 4 bin inek indirilecekKatar'a havadan 4 bin inek indirilecek

Sacit, hava sıcaklığının yaklaşık 50 dereceyi bulduğunu, ineklerin klimalı alanlarda tutulmasına rağmen sıcaktan bunalarak daha az süt verdiğini anlattı. Kenyalı işçi, "İnekleri doyurup sütlerini artırmak için tahıla ihtiyacımız var. Ama tahıl da Birleşik Arap Emirlikleri'nden geliyor. Bir başka kaynak bulmalıyız yoksa tahıl tükenecek" diye konuştu.

Ambargo öncesinde, Katar'ın başkenti Doha'nın 1 milyonluk nüfusunun süt ve süt ürünü ihtiyacının büyük kısmı Suudi Arabistan'dan karşılanıyordu. Abluka sonrasında Katar Türkiye'den bir miktar süt ürünü ithal ederken, dün de ülkeye Avustralya'dan binlerce koyun getirildi. İnşaat şirketi Power International Holding'in Katarlı patronu Moutaz El Khayyat da, Suudi Arabistan'ın kara ambargosunu aşmak amacıyla 4 bin tane Holstein ineğini yaklaşık 60 uçuşla Katar'a hava yoluyla getireceğini açıklamıştı. (Dış Haberler)