Katar krizi Suriye'de: Kimler etkilenecek?

Suriye'de sahadaki silahlı isyancılar, Katar krizi nedeniyle kendi aralarındaki bölünmenin derinleşeceğini söyledi. Reuters'ın haberinde, Katar-Türkiye ve Ürdün-ABD-Suudi eksenlerinde, isyancılar arasında bölünme beklendiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katar'la Körfez ülkeleri arasındaki krizin Suriye'deki iç savaşa nasıl yansıyacağı merak konusu. Reuters ajansı, Katar'ın Suriye'deki silahlı isyancıların İslamcı kesimini desteklediğine ve isyancıların Suudi Arabistan'la kriz yüzünden kendi aralarında bölünmeden endişelendiğine dair bir haber yayınladı. Haberde, "Katar'la Suudi Arabistan arasındaki ihtilaf, en büyük iki destekçileri arasındaki krizin Beşar Esad'a karşı muhalefette bölünme yaratmasını bekleyen Suriyeli isyancılar arasında rahatsızlık yarattı" denildi.

'TRAJİK SONUÇLAR YARATABİLİR'

Özgür Suriye Ordusu çatısı altında yer alan ve Fırat Kalkanı Operasyonu'na da katılan Liva el Mutasın örgütünden Mustafa Sejari, "Allah korusun bu kriz sona erdirilmezse, Suriye'deki durum daha da trajik hale gelecektir. Farklı ülkeler tarafından desteklenen fraksiyonlar birbirlerine düşmanca tavır takınacaktır" dedi.

'TÜRKİYE-KATAR İLE ÜRDÜN-ABD HATTINDA BÖLÜNME'

Reuters'a konuşan bir başka muhalefet kaynağıysa, "Bu durum kuzeyle güney arasındaki bölünmeyi artıracak. Kuzey büyük ölçüde Katar ve Türkiye tarafından fonlanırken, güneyi Ürdün ve ABD liderliğindeki koalisyon destekliyor" dedi. Üst düzey bir başka muhalefet kaynağı da "Körfez krizi bizi kesinlikle etkileyecek. Kimin Suudi Arabistan, Katar veya Türkiye tarafında bulunduğu biliniyor. Ayrışma açık" dedi.

TÜRKİYELİ YETKİLİ: KATAR DESTEKLİ UNSURLAR ZAYIFLAYABİLİR

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkiliyse, Katar krizinin 'daha ileri boyutlar kazanmamasının çok önemli olduğunu' söyledi. Yetkili, "Bu gelişmelerin Suriye'de sahada etkileri olacaktır. Katar'ın desteklediği unsurlar sahada bir miktar zayıflayabilir" diye konuştu.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

"Suriye'deki isyancılar arasındaki bölünmüşlük çerçevesinde, Katar yardımı genelde ideolojik olarak İslamcı olan ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın düşman bellediği Müslüman Kardeşler'e yakın görülen gruplara gitti. 

Körfez krizinde katı bir biçimde Katar'ın yanında yer alan Türkiye'nin, kuzey Suriye'de Katar'la aynı grupları desteklediği düşünülüyor. Bunlar arasında güçlü İslamcı örgüt Ahrar ül Şam da var. Katar'ın aynı zamanda, bir zamanlar El Nusra cephesi olarak bilinen, El Kaide'yle yolunu resmen ayırıp şimdi İslamcı Tahrir el Şam ittifakının parçası olan Kaide ilişkili cihatçılarla da bağlantılı olduğuna inanılıyor. Katar Nusra'yla ilişkilerini resmi olarak inkâr etse de, örgütün Amerikalılar, Yunan Ortodoks rahibeler ve Lübnanlı güvenlik güçleri gibi esirlerin serbest bırakması için arabuluculuk yaptı.

Suudi yardımıysa, CIA'in yürüttüğü programlarla desteklenen grupları hedef aldı. Katar ise bu kanalın dışındaki grupları desteklerken bile bu programlara katıldı." (Dış Haberler)