FARC: Sıra devlette

FARC, Kolombiya hükümeti ile imzaladığı anlaşma gereği silahların yüzde 31'ini teslim etti. FARC hükümete 'sözünü tut' çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) adına hükümetle müzarekeleri yürüten örgütün lideri Ivan Marquez, FARC’ın Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine 2 bin 230 silah teslim ettiğini söyleyerek, “Silahların teslimi barışa olan bağlılığı gösteriyor” dedi. FARC’ın silahları teslim ederek sözünü tuttuğunu söyleyen Marquez, “Hükümetin de sözünü tutmasını bekliyoruz” diye konuştu. Marquez, FARC ile Kolombiya hükümeti arasında BM gözlemciliğinde yapılan barış anlaşması çerçevesinde toplam silahının yüzde 31’ine denk düşen 2 bin 230 silahın dün BM yetkililerine teslim edildiğini duyurdu. Silahların teslim edilmesinin FARC'ın "uzlaşma konusundaki istekliliğini" yansıttığını ifade eden Marquez, sözünü tutma sırasının hükümette olduğunu vurguladı.

'HER ŞEY KAYIT ALTINDA'

Silahlar teslim edilirken herhangi bir fotoğraf olmamasına dair yapılan, "FARC’ın yenik duruma düşmek istememesi" yorumlarına tepki gösteren Marquez, "fotoğraf olmadığını ama her şeyin kameraya alındığını ve kayıtlı olduğunu" söyledi. Yine silah teslimatına fotoğraf olmaması nedeniyle şüpheli yaklaşanlara ise Marquez şöyle dedi: “Önemli olan silahları, BM gibi çok saygın ve uluslararası bir kurumun silahları teslim almış olmasıdır ve sanıyorum bu kurumun yalan söylemeyeceği herkes tarafından bilinir." Marquez, FARC’a ait 900’ün üzerinde gizlenmiş silahın da BM yetkililerine teslim edilmek üzere hazır olduğunu söyledi.

FARC ve hükümet arasındaki barış süreci FARC’ın silahsızlanması karşılığında toprak reformunun yapılması, FARC’ın siyasete katılımının sağlanması, yasa dışı uyuşturucu sorununa çözüm bulunması ve  iç savaş kurbanların haklarının verilmesi başlıklarına dayanıyor. (DHA)