Evlilik kalbe iyi geliyor ama 'şart' değil!

İngiltere'de yapılan bir araştırma 'evli kişilerin kalp krizi riskinin daha düşük olduğu' sonucuna ulaştı. Buna göre 'sevgi dolu bir eş' kendimize daha iyi bakmamız için motivasyon sağlıyor. Ancak sağlıklı yaşam için evlilik şart değil. Önemli olan hayatınızda 'özel biri' olması...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yaklaşık 1 milyon yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre 'sevgi dolu bir eş', 'bireyin kendine daha iyi bakması için' motivasyon sağlıyor. Araştırmaya katılanların hepsinde yüksek tansiyon, kolesterol ya da şeker hastalıklarına rastlanırken, evli olanların bekarlara göre hastalığın üstesinden daha iyi gelebilmesi dikkat çekti.

'AİLE SAADETİ' Mİ?

Doktor Paul Carter ve meslektaşlarının Ashton Üniversitesi bünyesinde yaptığı çalışmalar, evlilik ve kalp atağı esnasında hayatta kalabilme arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koymuştu. Fakat Carter'ın İngiliz Kalp Damar Derneği'nde sunduğu son araştırmada evliliğin, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi, büyük kalp hastalıklarına yol açan faktörlere karşı tampon oluşturmaya yardımcı olduğunu öne sürüldü. Yapılan çalışmada kalp hastalıkları da dahil  ölüm nedenleri incelendi. 50-70 yaş aralığındaki yüksek kolesterolü olan kadın ve erkeklerden, evli olanların bekarlara kıyasla hastalığa yüzde 16 daha fazla direnç gösterdikleri ortaya çıktı. Aynı durum şeker hastalığı, ve yüksek tansiyon hastalığı için de geçerli. Birlikte yaşayan, boşanan ve dul kalanlar için tablo çok net değil. Ayrıca, araştırma da evliliklerin mutlu ya da mutsuz oldukları hesaba katılmadı.

HERKES EVLENMELİ Mİ?

Fakat, araştırmacılar sadece evli olmaktan çok hayatınızda 'özel biri' olmasının önemli olduğunu düşünüyor. Doktor Carter, "Altında yatan sebebi bulmak için daha fazla çalışmalıyız, ama görünüşe göre evlilikle ilgili bir şey sadece kalp hastalıklarında değil kalp hastalıklarına neden olan risklere karşı da koruyucu rol oynuyor" diye konuştu. Araştırmalardan herkesin evlenmesi gerektiği sonucunun çıkmadığını söyleyen Carter "Evliliğin olumlu etkilerini kopyalayıp arkadaş aile ve sosyal ilişkilerimizde de bunu kullanmalıyız" diye tavsiyede bulundu. (DIŞ HABERLER)