Adnan Kaşıkçı kimdir?

Suudi Arabistan'ın ve dünyanın en zengin iş adamlarından Adnan Kaşıkçı dün öldü. Adı hep silah kaçakçılığı skandalları ve 'dolçe vita' partileriyle anılıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adnan Kaşıkçı, Mekke'de varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Suudi Arabistan kralı İbn Suud'un saray doktoruydu. Adnan Kaşıkçı, üniversitedeki eğitim hayatına ABD'deki Kaliforniya Devlet Üniversitesi'nde başladı, Stanford'da devam etti.

Kısa süre içinde Suudi Arabistan'ın en zengin iş adamları arasına giren Adnan Kaşıkçı ilk olarak Chrysler, Rolls Royce gibi lüks otomobil markalarının Suudi Arabistan temsilciliğini alarak adını duyurdu. Öte yandan Adnan Kaşıkçı'nın adı 1970'li yıllardan itibaren yaptığı silah anlaşmalarıyla duyulmaya başlandı. 1970 ve 1975 yılları arasındaki dönemde NATO ülkelerindeki yüksek rütbeli subaylara rüşvet verip F-104 uçakları satarak hakkında şaibeler çıkmasına sebep olan uluslararası Lockheed silah firmasının Kaşıkçı'ya 106 milyon dolar ödediği ortaya çıkmıştı. O yıllarda, Adnan Kaşıkçı'nın anlaşmalardan elde ettiği komisyonların yüzde 2,5'la başlayıp yüzde 15'lere kadar çıktığı konuşuluyordu.

SKANDALLARLA DOLU BİR 'TATLI HAYAT'

1980'li yıllarda ise Kaşıkçı'nın Ronald Reagan yönetimindeki ABD hükümetinin İran'daki faaliyetlerine karıştığı anlaşıldı. Amerikalılar İran devletinin ABD'ye açılmasını sağlamak amacıyla İran'a silah satmışlardı. Bu işten elde edilen paraların da Nikaragua'daki Marksist hükümete karşı savaşan ABD destekli kontragerilla hareketlerine aktarıldığı anlaşıldı. Seksenli yılların sonunda Kaşıkçı'nın Filipinler'in başkanı Ferdinand Marcos ile birlikte, başkanın zimmetine geçirdiği vergi gelirlerini el altından piyasaya sürdüğüne ilişkin ipuçları ortaya çıktı. 1990 yılında Kaşıkçı ve Ferdinand Marcos'un eşi Imelda Marcos haklarında açılan haraç ve yolsuzluk suçlamalarından aklandı.

Dünyanın sayılı zenginleri arasında sayılan ve yüksek sosyeteye verdiği Dolce Vita (Tatlı Hayat) partileriyle tanınan Kaşıkçı, dünyanın en büyük yatı olan 86 metrelik Nabila'nın da sahibiydi. Kaşıkçı aynı zamanda 1997 yılında trafik kazasında Prenses Diana'yla beraber hayatını kaybeden Dodi El Fayed'in dayısıydı. (DIŞ HABERLER)