Haşdi Şabi Şengal'de bazı bölgeleri aldı

Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul operasyonundaki ilerleyişi sürüyor. Son olarak milisilerin Şengal'de 13 köyü YBŞ'den aldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta IŞİD'e karşı Musul operasyonuna katılan Şii Haşdi Şabi milislerinin, Şengal'in güneyindeki YBŞ birliklerini bölgeden çıkardığı iddia edildi. YBŞ'nin söz konusu noktaları Haşdi Şabi'ye gönüllü olarak teslim ettiği de öne sürüldü.

Erbil merkezli Rudaw gazetesi haberinde,"Haşdi Şabi güçleri Şengal bölgesinde YBŞ'den toplam 13 köyü aldı" ifadeleri kullanıldı. Rudaw'a konuşan YBŞ komutanı Mazlum Şengali ise "Güçlerimizin bu bölgelerin bazılarından çıktığı doğru. Bölgede sadece küçük bir Ezidi Asayiş gücü kaldı. Buradan atılmadık. Aksine, Gönüllü olarak çekildik" dedi.

'BAĞDAT'TAN TALİMAT ALIYORUZ'

Rudaw'a konuşan Haşdi Şabi komutanı Ebu Mehdi Muhandis ise IŞİD'i bölgeden temizlemekle yetkilendirildiklerini ve Peşmerge'yle iyi bir koordinasyon halinde olmalarına rağmen sadece Bağdat'tan ve Irak ordusundan talimat aldıklarını vurguladı. Muhandis, bölgeyi IŞİD'den tamamen temizledikten sonra yerel halk olan Ezidilerin kontrolüne bırakacaklarını söyledi.

YBŞ NEDİR?

YBŞ (Yekîneyên Berxwedana Şingal - Şengal Direniş Birlikleri), Şengal'de IŞİD'le mücadele için kuruldu. Adını 2014'te, nüfusun çoğunluğunu Ezidilerin oluşturduğu Sincar'ın IŞİD'e karşı savunulmasında duyurdu. Yüzlerce üyesinin YPG tarafından Kamışlı'da eğitildiği belirtiliyor. Türkiye'nin 'PKK uzantısı' olduğu gerekçesiyle tepki gösterdiği YBŞ'nin Erbil yönetimiyle de arası gergin. Öte yandan Türkiye, Şii Haşdi Şabi güçlerinin de nüfusunun çoğunluğu Sünni olan Musul'daki operasyona katılmasına tepki göstermişti. (Dış Haberler)

SDG, YPG, ENKS, KDP... Suriye-Irak sözlüğü!SDG, YPG, ENKS, KDP... Suriye-Irak sözlüğü!