ABD BM İnsan Hakları Komisyonu'ndan çekilebilir

ABD İsrail'e karşı önyargılı olduğu gerekçesiyle BM İnsan Hakları Konseyi'inden çekilebileceğini duyurdu. ABD'nin Daimi Temsilcisi Nikki Haley Konsey'in İsraile'e karşı 'kronik' bir önyargıya sahip olduğunu öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR-  Donald Trump yönetimiyle birlikte Birleşmiş Milletler (BM)'de daha İsrail yanlısı bir tutum izleyen ABD'den tehdit geldi. ABD'nin BM Daimi Temsilci'si Nikki Haley, İnsan Hakları Konseyi'ndeki rollerini gözden geçirdiklerini duyurdu.

Konsey'in 'kronik İsrail ön yargısından' kurtularak yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunan Haley, "Konsey İsrail'i dışarıda bırakan yanlış uygulamalarına son vermeli" ifadelerini kullandı.

'NEDEN İRAN YA DA VENEZUELA DEĞİL?'

Haley ayrıca, BM'nin ABD müttefiki İsrail aleyhine karar alırken  Venezuela ve İran'da yaşanan insan hakları ihlallerine gerekli tepkiyi vermediğini öne sürdü. Haley,Konsey'in 'berbat insan hakları sicili olan' İran ve çok sayıda eylemcinin öldürüldüğü siyasi karmaşaya sahne olan Venezuela için de eyleme geçilmesi çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

BM Güvenlik Konseyi Aralık 2016'da, İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki yasadışı yerleşim faaliyetlerini 'derhal ve tamamen' durdurulmasını talep eden bir kararı kabul etmişti. Barack Obama yönetiminin veto hakkını kullanmayıp çekimser kalarak kararın önünü açması dikkat çekmişti. Karar,  sonrasında -Trump hükümeti tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti..(Dış Haberler)