Yunan polisi göçmen kampını boşaltıyor

Atina'da bulunan bir göçmen kampının tahliyesi için Yunan polisinin başlattığı operasyon tepki çekti. İnsan hakları eylemcileri, göçmenlerin şehirden uzak ve tecrit edilmiş bölgelerdeki kamplarda yaşamaya zorlanmasını kınadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunan polisi, başkent Atina'daki eski bir havaalanındaki geçici göçmen kampını tahliye etmek için operasyon düzenledi. Polis, güvenlik çemberine alınan Ellinko Havaalanı'nın içindeki kampa düzenlenen tahliye operasyonu sırasında basının girmesini de yasakladı. Polis açıklamasında göçmenlerin Atina'ya 70 kilometre uzaklıkta bulunan Thebes şehrinin dışındaki kampa taşınacakları belirtildi.

'KAMP ŞARTLARI İNSAN SAĞLIĞINA ELVERİŞLİ DEĞİL'

Havaalanının dışında protesto düzenleyen insan hakları eylemcileriyse kamp şartlarının insan sağlığına elverişli olmamasını eleştirdi. Yüzlerce göçmenin sıkışık bir şekilde kurulmuş çadırlarda yaşanmaya zorlandığı kamplara yeterli yiyecek temin edilmediği ve göçmenlerin kamplarda şiddete maruz kaldığı belirtildi.

Atina belediye meclisi üyesi de olan Irkçılık ve Faşizme Karşı Birleşik Hareket (KEERFA) koordinatörü Petros Konstantinou operasyon sırasında polisin şiddet kullandığını ve kimlik teyidi bahanesiyle kamp liderlerini göz altına aldığını söyledi. Konstantinou, Yunan hükümetini ve Avrupalı otoriterleri  aşırı sağdan gelen baskı yüzünden göçmenlere karşı tutumlarını sertleştirmekle suçladı.

'MÜLTECİLERİN DE İNSANCA YAŞAMAYA HAKKI VAR'

SYPROME dayanışma grubu üyesi Maria Bikaki göçmenlerin transfer edildiği kampların şehrin dışında tecrit edilmiş alanlara kurulduğunu ve insan sağlığına elverişli olmayan şartlardaki bu kamplara yeni doğmuş bebeklerin bile gönderildiğini ifade etti. Bikaki "Mültecilerin de insanca koşullarda yaşama hakkı var, Thebes ya da başka bir gettoya transfer edilmemeliler" yorumunu yaptı.

Kampta yaşayanların birçoğu mültecilerin Avrupa içinde yeniden yerleştirilmesi programına başvuruda bulunmuş fakat reddedilmişti. Göçmenler, Atina'dan uzağa taşınmanın Yunanistan'dan ayrılmalarının daha da zorlaştıracağından korkuyor. (Dış Haberler)