Flynn'e Türkiye eleştirisi: Gerçek dostlarını 530 bin dolara öğrendi

ABD Temsilciler Meclisi'nin Gözetim Komitesi'nin üyesi Raja Krishnamoorthi, istifa eden eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in Türkiye'yle ilişkileri konusunda bir makale kaleme aldı. Amerikalı vekil, "Türkiye'nin Michael Flynn'e yaptığı ödemeler IŞİD'e karşı operasyonlarımızı etkiledi mi?" sorusuna yanıt aradı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de istifa etmek zorunda kalan eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in Türkiye adına lobi faaliyeti yapmak için 530 bin dolar alması gündemden düşmüyor. Temsilciler Meclisi'nin bu konuda soruşturma yürüten Gözetim Komitesi'nin üyesi Raja Krishnamoorthi, The Hill gazetesi için bir makale kaleme aldı. Amerikalı vekil, "Türkiye'nin Michael Flynn'e yaptığı ödemeler IŞİD'e karşı operasyonlarımızı etkiledi mi?" başlıklı makalesinde, Beyaz Saray'a ilgili belgeleri temin etmesi için mahkeme celbi gidebileceğini yazdı.

Krishnamoorthi, Flynn'in 15 Temmuz askeri darbe girişimini gerçekleştiği sırada desteklediğini ancak sonra fikir değiştirdiğini hatırlatarak "Flynn gerçek dostlarının kim olduğunu, Erdoğan hükümeti lehine yarım milyon dolardan daha fazla ödemeyi kabul ederken öğrendi" ifadelerini kullandı.

Makale özetle şöyle:

'15 TEMMUZ'A DESTEK VERMİŞTİ, NEDEN FİKİR DEĞİŞTİRDİ?'

"Medyanın ve kamuoyunun dikkati büyük ölçüde Trump yönetiminin Rusya'yla ilişkilerine odaklanmış durumda ve öğrenilmesi gereken çok şey var. Fakat kişisel sebeplerin ulusal çıkarlarımızın önüne nasıl geçtiğini en iyi gösteren şey, Türkiye'ye ilişkin soru işaretleri. Özel olarak da şu soru: Türkiye ile Donald Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn arasındaki parasal ilişki, IŞİD'e karşı önerilen bir harekâtı Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan buna karşı çıktığı için engelledi mi?

General Flynn başlarda Tayyip Erdoğan'ın bir savunucusu değildi. 15 Temmuz 2016'da, o dönem başkan adayı olan Donald Trump'ın askeri danışmanlığını yaptığı sırada kaydedilen bir videoda, Flynn Türkiye'nin otorider cumhurbaşkanına karşı düzenlenen bir darbe girişimini onaylar biçimde konuşuyordu. Flynn, laik Türkiye'nin Erdoğan yönetiminde İslamcılığa kaydığını iddia ediypr, Erdoğan'ın 'Başkan Obama'ya çok yakın olduğunu, darbenin alkışı hak ettiğini' öne sürüyordu.

Bununla birlikte, Flynn sadece aylar sonra The Hill gazetesi için kaleme aldığı makalede, darbe girişimi ve hedefindeki diktatör hakkında tamamen zıt yönde görüş beyan ediyordu. Flynn, Erdoğan gibi darbeden Fethullah Gülen'i sorumlu tutuyor, onu 'Pennsylvania'da yaşayan karanlık bir İslami molla' diye niteleyip "Dünyayı Türkiye'nin bakış açısından görmeliyiz" diyordu. Flynn, Erdoğan yanlısı makalesine şu sözlerle son veriyordu: "Gerçek dostlarımızın kim olduğunu hatırlamamız şart."

'GERÇEK DOSTUNU 530 BİN DOLARLA ÖĞRENDİ'

Flynn gerçek dostlarının kim olduğunu, Erdoğan hükümeti lehine yarım milyon dolardan daha fazla ödemeyi kabul ederken öğrendi. Adalet Bakanlığı'na Mart 2017'nin başında gecikmeli olarak bulunduğu beyanda, 'öncelikli olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin yararına olduğu düşünülebilecek' faaliyetleri için 530 bin dolar aldığını açıkladı.

'Flynn soruşturması Türkiye'ye uzanacak''Flynn soruşturması Türkiye'ye uzanacak'

Bu ödeme sadece Flynn'in başarısız darbe girişimine dair görüşlerini etkilemekle kalmadı; Trump yönetiminin ilk büyük dış politika kararlarından birini de etkilemiş olabilir. Trump göreve gelmeden 10 gün önce Obama yönetimi, o dönem Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı adayı olan Flynn'e Rakka'yı geri alma konusunda bir plan sundu. Plan, askeri harekâtta Kürt güçlerle ortaklık içeriyordu. Erdoğan hükümetinin tehdit addettiği Suriyeli Kürtlerle birlikte çalışmayı içerdiği için Türkiye bu plana güçlü bir biçimde karşı çıkıyordu.

McClatchy haber ajansına göre, Flynn Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'a planı ertelemelerini söyledi; bu karar, askeri operasyonu aylar boyu erteledi. McClatchy haberine göre, Flynn'nin bu karara ne açıklama getirdiği veya Trump'ın geçiş yönetimi ekibinden herhangi birine danışıp danışmadığı bilinmiyor. Fakat yaklaşımı, ABD'nin Kürt güçleriyle ortaklığına uzun zamandır karşı çıkan ve o dönemde Flynn'in beyan edilmemiş müşterisi olan Türkiye'nin arzusuyla aynı doğrultudaydı.

'FLYNN GİTTİ, RAKKA PLANI ONAYLANDI'

Flynn'in, Başkan Yardımcısı Mike Pence'e Rus yetkililerle görüşmesi hakkında yalan söylemesi gerekçe gösterilerek ulusal güvenlik danışmanlığından istifa etmesinden haftalar sonra, Trump yönetimi tam da onun engellediği planı onayladı. Pentagon Mayıs 2017'de, Başkan Trump'ın Türkiye'nin sert itirazına rağmen IŞİD'le Rakka'daki savaşta Suriyeli Kürtlere sınırlı silah sağlamasına izin verdi.

Flynn'in Türkiye hükümeti lehine aldığı ödemeler, IŞİD'i kalesinden temizleme amaçlı operasyonu erteleme kararını etkiledi mi? Bu ödemelerin, Flynn'in Erdoğan'a karşı askeri darbeye dair görüşlerini etkilediği açık. Bu etkinin, ulusal güvenlik danışmanı olarak attığı adımlara uzandığı söylenebilir mi?

'YPG'yle harekâtı Türkiye'den para alan Flynn engellemiş''YPG'yle harekâtı Türkiye'den para alan Flynn engellemiş'

'BEYAZ SARAY'A CELP GİDEBİLİR'

Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi, Flynn'in Erdoğan rejimini desteklemek için ödemeleri ilk başta beyan etmemesi hakkında bir soruşturma başlattı. Bu soruşturmanın bir parçası olarak, komite Beyaz Saray'dan, ilk ulusal güvenlik danışmanının işe alınmasına ve kovulmasına ilişkin belgeleri talep etti. Bu talebin bir amacı da, Beyaz Saray'ın bu ödemelerden haberdar olup olmadığını tespit etmekti. Beyaz Saray şu ana dek bu talebe olumlu yanıt vermedi; belgelerin temini için bir mahkeme celbi gönderilebilir.

Trump yönetiminin Rusya'yla şahsi ve mali ilişkilerine dair sorular kamuoyu ve medyadan gereken ilgiyi çekmeye devam ediyor. Türkiye'nin Flynn'e yaptığı ödemeler, bu ödemelerin Amerikan dış politikası ve askeri operasyonları üzerindeki belirgin etkisi de, bu tür gizli çıkar çatışmalarının potansiyel sonuçlarını ortaya koyuyor. Bu, 'yalan haber'den çok daha fazlası gibi görünüyor."

MAKALENİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ