'Görüşmeler iyi geçti ama yeni takvim yok'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AB kurmayları arasındaki görüşmelerin olumlu geçtiği yorumları yapılıyor. AB Erdoğan'dan adımlar bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brüksel'deki Avrupa Birliği kulislerinde, geçen hafta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker arasında gerçekleşen görüşmenin 'olumlu' geçtiğini ancak AB'yle ilişkilerde ilerleme sağlayacak yeni bir takvim üzerinde uzlaşma sağlanamadığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise görüşmelerin olumlu geçtiğini teyit ederek Tusk ve Juncker'den '12 aylık bir takvim alındığını' söylemişti.

Reuters haber ajansına yorum yapan Avrupalı diplomatik kaynaklar Türkiye'ye somut bir takvim verildiğini teyit etmezken Türkiye ve AB arasındaki görüşmelerde konu insan hakları ve güvenlik politikalarına gelince tansiyonun yükseldiğini belirtiyor. Diplomatlar, "AB'nin de Suriye meselesinin çözümünde ve göç sorunuyla ilgili NATO'daki müttefikine ihtiyacı olduğunu" vurguluyor. Yetkililer, gelecek dönemde ilişkilerin gidişatının 'Erdoğan'ın atacağı adımlara bağlı' olduğunu belirtti.

'ÖNCELİK HUKUK VE İNSAN HAKLARI'

AB içinde Türkiye'yle ilgili en çok rahatsızlık duyulan konular arasında Kürtlere, akademisyenlere ve gazetecilere yönelik politikalar yer alıyor. Bu yüzden Birlik, Erdoğan'ın önce insan hakları ve hukuk devleti standartları konusundaki endişeleri gidermesi gerektiğini söylüyor. AB kurmayları, Kıbrıs'ın birleşmesiyle ilgili müzakerelerde sağlanacak ilerlemenin, "Gümrük Birliği'nin güçlendirilmesi" gibi konular da dahil olmak üzere, diğer başlıkların açılmasında anahtar olacağını söylüyor. AB, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından basın özgürlüğü ve insan hakları alanında Türkiye'ye yönelik eleştirilerde bulunuyor. Türkiye ise vize uygulamasının kaldırılması başta olmak üzere AB'yi 'verdiği sözleri tutmamakla' eleştiriyor.

Erdoğan, daha önceki açıklamalarında AB'ye 'verdiği sözleri tutması' çağrısında bulunmuş ve sözlerin yerine getirilmemesi halinde "görüşecek bir şeyin kalmayacağını" belirtmişti. Erdoğan ayrıca Türkiye'nin AB ile katılım müzakerelerine devam edip etmemeyi referanduma götürülebileceğini söylemişti. Erdoğan ayrıca idam cezasının geri getirilmesi konusunda da bir referandum yapabileceğini ifade etmişti. Türkiye'de idam tekrar yürürlüğe konulursa bu AB sürecinin bitmesi anlamına gelecek.

AB liderlerinin 22-23 Haziran'da Brüksel'de yapacakları zirvede Türkiye ile ilişkileri ve mülteci anlaşmasını ele alması bekleniyor. Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile katılım müzakerelerinin askıya alınması yönündeki çağrıları henüz Avrupa Komisyonu ve liderleri tarafından kabul görmüş değil. Reuters'ın ileriye dönük olarak AB'nin Türkiye ile çalışmaya devam edip etmeyeceği yönündeki sorusuna ise bir başka AB kaynağı, "Başka seçeneğimiz yok" yanıtını verdi.  (Dış Haberler)