'Türkiye İncirlik kartını kaybedecek'

Brüksel'deki NATO zirvesinde, Türkiye'nin Alman vekillerin İncirlik ziyaretini engellemesinin 'otomatikman' son bulması bekleniyor. Zirvede NATO, IŞİD'le mücadeleye resmen katılacak ve müttefik devletlerin bu tür ziyaretlerine otomatikman izin verilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı NATO zirvesinin, Türkiye'yle Almanya arasındaki İncirlik krizine de doğrudan bir yansıması olması bekleniyor. NATO'nun Brüksel zirvesinde alacağı 'IŞİD karşıtı koalisyona katılma' kararının, Türkiye'nin Alman vekillerin İncirlik'teki askerlerini engelleme yetkisini ortadan kaldıracak.

'DOĞRUDAN İNCİRLİK'E İNECEKLER'

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, NATO'da uzun yıllar Türkiye adına görev yapmış emekli Tuğgeneral Ali Er, NATO'nun IŞİD karşıtı koalisyona dahil olmasıyla Alman vekillerin İncirlik'e doğrudan girebileceğini söyledi. Ali Er, NATO'nun IŞİD karşıtı koalisyona katılma kararı alması halinde, Alman vekillerin 'NATO geçici görev emri'yle Almanya'dan doğrudan İncirlik'e seyahat edip, askerleri ziyaret imkânına sahip olacağını söyledi.

"NATO IŞİD karşıtı koalisyona katıldığı takdirde, İncirlik otomatik olarak NATO kullanımına açılacak. Almanya da bir NATO üyesi" diyen Er şöyle devam etti:

"Almanya, şimdiye kadar Türkiye ile yaptığı ikili anlaşma çerçevesinde İncirlik'e uçak gönderiyordu. Türkiye de, egemenlik hakları çerçevesinde Alman verkillerin İncirlik ziyaretlerini kısıtladı, izin vermedi. Ancak NATO kararıyla birlikte, NATO çerçevesinde uçak ve asker gönderebilecek. Alman vekiller de, kendi ülkelerinden doğrudan, Türkiye'ye hiç girmeden NATO üssü konumuna gelecek İncirlik'e seyahat edebilecekler."

'TÜRKİYE DİĞER ÜSLERİNİ DE AÇMAK ZORUNDA'

Er'in dikkat çektiği bir başka konu da, NATO'nun IŞİD karşıtı koalisyona katılması halinde Türkiye'nin İncirlik dışındaki başka hava üslerini de NATO ülkelerine açmak zorunda kalma ihtimali. Er, kararın alınmasının ardından NATO'nun askeri kanadının 'harekâta başlama direktifi' yayınlayacağını, bu direktif çerçevesinde de NATO'nun IŞİD karşıtı harekâta ilişkin bir planlama yapacağını anlattı.

Ali Er, "Bu planlama çerçevesinde, Türkiye'den İncirlik dışında Diyarbakır gibi, Malatya gibi hava üslerini de açması istenebilir. Sadece İncirlik değil, Türkiye'nin diğer askeri üsleri de, yapılacak harekât planına göre IŞİD karşıtı mücadelede kullanıma açılabilir" diye konuştu.

'ERDOĞAN VETO EDERSE'

Öte yandan, Alman vekillerin İncirlik'e girişine yönelik engellemenin devam etmesinin tek 'yöntemi', NATO'nun IŞİD karşıtı mücadeleye dahil olma kararını engellemek. Bu da Türkiye'nin bu kararı veto etmesi anlamına geliyor. Emekli Tuğgeneral Er'e göre, böyle bir veto kararı mevcut siyasi şartlarda nerdeyse imkânsız. Er, "Eğer Türkiye, NATO'nun IŞİD karşıtı koalisyona dahil olmasını veto ederse, bugüne kadar izlediği tüm politikaları inkar etmiş, tersine davranmış olur" dedi. (Kaynak: Sözcü)