İngiltere'yle ABD arasında Manchester gerilimi

İngiltere, Manchester saldırısına ilişkin soruşturmanın ayrıntılarını sızdıran Amerikalı yetkililere tepki. Saldırganın adı ilk olarak Amerikan basınından öğrenilirken, İngiliz polisi bilgi paylaşımını kesti. İngiltere Başbakanı May, konuyu ABD Başkanı Trump'a iletecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Manchester kentinde 22 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından, 'geleneksel müttefikler' ABD'yle İngiltere arasında sızdırma haber gerilimi patlak verdi. Saldırının hemen ardından olay yerinde çekilmiş fotoğrafların ve saldırganın isminin Amerikan basınında yayımlanması sonrası İngiliz yetkililer soruşturmanın ayrıntılarının sızdırılmasına sert tepki gösterdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May konuyu ABD Başkanı Donald Trump nezdinde gündeme getireceğini söylerken, İngiliz polisi de saldırı konusunda ABD'yle bilgi paylaşmayı kesti. İngiliz terörle mücadele yetkilileri, fotoğrafların sızdırılmasının soruşturmayı baltaladığını ve kurbanlar ile görgü tanıklarının güvenini sarstığını söyledi. Bir diğer yetkili ise "ABD sisteminden sızan fotoğraflar kurbanlar, aileleri ve halk için acıverici olacak. Devam eden bir soruşturmaya İngiltere polisi ve güvenlik güçleri önderlik etmelidir" dedi.

Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham ise fotoğrafların sızmasıyla ilgili kaygılarını ABD büyükelçisine ilettiklerini söyledi.

Saldırganın kimliği Amerikan televizyonu CBS'ten öğrenilmiş, İngiliz yetkililerin tepkisine rağmen New York Times gazetesi de bugün olay yerinde çekilen fotoğrafları yayımlamıştı. Fotoğraflarda şarapnel parçaları ve hayatını kaybedenlerin özel eşyaları görülüyordu. (Dış Haberler)