Atina Berlin hattında yüksek gerilim

Yeni kredi anlaşması, Berlin ve Atina arasında gerilime sebep oldu. Atina daha fazla tavize zorlanıyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan ile kreditörler arasında imzalanması tasarlanan ancak hâlâ askıda duran yeni kredi anlaşması Atina ile Berlin arasında soğuk rüzgarların esmesine neden oluyor. Son gelişmeler karşısında tepkisini gizlemeyen Atina yeni borç anlaşmasının gecikmesinden dolayı Berlin'i ve Almanya Maliye Bakanı'nı sorumlu tutuyor.

Atina'da Aleksis Çipras hükümeti resmi düzlemde Berlin karşısında temkinli ve dikkatli bir duruş sergilemeye çalışıyor. Resmi düzeyde AB'ye ve iç kamuoyuna “her şey yolunda, borç anlaşması 15 Haziran'daki Eurogroup toplantısı ile beraber devreye girer” mesajını vermeye çalışan SYRIZA-ANEL koalisyon hükümeti,  kapaklı kapıların arkasında Berlin'e sert sözlerle yükleniyor.

Yunanistan medyasına yansıyan son demeçler Atina-Berlin hattındaki soğuk rüzgarlara ışık tutuyor. Yunanistanlı köşe yazarları Başbakan Çipras'ın büyük vaatlerine rağmen yeni borç anlaşmasının askıda kalmaya devam ettiğini vurguluyorlar. Hükümete yakın birçok köşe yazarı ve muhabir bu gelişmeden Berlin'i sorumlu tutuyor. Kendi bakış açılarına göre, Berlin ekonomi alanındaki sert çizgisinden ödün vermek istemiyor. Bu nedenle elinden geldiğince Atina'yı daha fazla tavize zorlamaya devam ediyor.

ALMANYA YUNANİSTAN'I EURO BÖLGESİNDEN ÇIKARMAK MI İSTİYOR?

An itibariyle Yunanistanlı uzmanları alakadar eden bir başka gelişme ise Yunanistan'ın Euro bölgesindeki geleceği. Birçok uzmana göre Yunanistan'ın Euro bölgesindeki geleceği hâlâ garanti altına alınabilmiş değil.

Atina'da hükümete yakın çevreler son borç anlaşmasının askıda kalmış olmasının arka planında Berlin'in Yunanistan'ın Euro bölgesindeki geleceği ile farklı düşünce ve stratejilerinin rol aldığını ileri sürüyor. Buna göre Berlin'in tek hedefi Atina'yı bir an evvel Euro bölgesinden uzaklaştırmak. Bunu başarabilmek için Berlin tüm kozlarını oynuyor.

Yukarıdaki teoriyle yola çıkan, hükümete yakın Efimerida Ton Sintakton gazetesi Başbakan Çipras'tan bir an evvel Fransa başta olmak üzere AB içerisindeki müttefik ülkelerle diyalog ve işbirliğini yoğunlaştırmasını talep ediyor. Diğer gazeteler ise ana muhalefetin “Berlin Çipras Hükümetinin devrilmesini istiyor” türündeki varsayımların hayallerden öteye gitmediği uyarısında bulunuyor.

Bu arada AB tarafından yeni borç anlaşmasına hala yeşil ışık yakılmadığı için, Çipras Hükümeti geçtiğimiz hafta meclisten geçen yeni borç anlaşmasının uygulanamayabileceği uyarısında bulunuyor.