ABD'de Türkiye'yi kınama tasarısı

ABD'de bir grup vekil, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarına ilişkin kriz nedeniyle Türkiye'nin kınanması için bir karar tasarısı hazırladı. Vekiller, sorumluların yargılanmasını istiyor. Karar tasarısı için ilk oylama bugün.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sırasında yaşanan koruma krizine ABD'de tepki dinmiyor. Temsilciler Meclisi'nin önde gelen dört üyesi, Türkiye'yi kınayan bir karar tasarısı hazırladı. Tasarıda, Washington'daki şiddetin sorumlularının diplomatik dokunulmazlığının kaldırılıp yargılanması isteniyor. Bağlayıcı olmayan tasarının bugün oylamaya sunulması bekleniyor.

KİMLER HAZIRLADI?

Karar, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'den şu dört vekil tarafından hazırlandı: Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Ed Royce, Komite'deki en kıdemli Demokrat olan Eliot Engel, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Kevin McCarthy ve Demokratların azınlık lideri Steny Hoyer.

İLK OYLAMA BUGÜN

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin tasarıyı bugün ele alması bekleniyor. McCarthy'nin sözcüsü CNN'e yaptığı açıklamada, tasarının komitede geçmesi halinde Temsilciler Meclisi genel kurulunda haziran başında oylanacağını söyledi.

DÖRT TANIK DİNLENECEK

Bugünkü oylamada, dört kişi de tanık olarak dinlenecek. Bu kişiler şöyle: Ezidi Yardım Fonu Başkanı Lusik Usoyan; protestonun organizatörlerinden Murat Yaşa, Ermeni Ulusal Komitesi Başkanı Aram Hamparyan, Johns Hopkins Üniversitesi'nden akademisyen Ruth Wedgwood.

'ERDOĞAN'IN DAVRANIŞ ŞABLONU'

Vekillerin tasarıya ilişkin ortak açıklamasında, "Bu partilerüstü tasarıyı sunuyoruz çünkü geçen hafta Türk güvenlik güçlerinin Amerikan topraklarında barışçıl protestoculara provoke edilmeden düzenlediği saldırının yanıtsız bırakılmaması ve sorumluların adalet önüne çıkarılması gerekiyor" denildi.

Açıklamada Erdoğan da eleştirilerek, "Geçen hafta protestoculara düzenlenen saldırı, Erdoğan hükümetinin davranış şablonuna uyuyordu ve dünyaya baskı dayatanlara karşı demokrasi ve temel hakları korumak için kurulan NATO ittifakında bu baskı ideolojisine yer varmış gibi tehlikeli bir mesaj içeriyordu" ifadeleri kullanıldı.

'ERDOĞAN TEHLİKEDE DEĞİLDİ'

'Protestoculara şiddetin kınanması, sorumluların adalet önünde çıkarılması ve gelecekte benzer olayların yaşanmasının engellenmesi' amacıyla hazırlandığı belirtilen tasarıda, gerilim sırasında Erdoğan'ın tehlikede olmamasına rağmen korumaların şiddete başvurduğu, 'silahsız protestocuları dövdüğü, tekmelediği ve boğazını sıktığı' belirtiliyor. Tasarıda, "Türkiye güvenlik güçleri profesyonel olmayan, gaddarca bir tavırla, Erdoğan'ın ve Türkiye hükümetinin itibarına zarar verecek şekilde hareket etti" deniliyor.

'ABD'DE ÜÇÜNCÜ KORUMA ŞİDDETİ'

Tasarı metninde Erdoğan'ın korumalarının ABD'de üçüncü defa böyle bir olayla anıldığına dikkat çekilerek, Gizli Servis ve Diplomatik Güvenlik Servisi'nden, olayı gözden geçirip gelecekteki ziyaretlerde beklenen standartları Türk heyetleriyle ele alması isteniyor.

Vekiller Amerikan Dışişleri Bakanlığı'ndan olaya karışan kişilerin dokunulmazlığının kaldırılması için Türkiye'ye talepte bulunulmasını istedi.

Tasarıda, "ABD, Türkiye gibi ülkelerde basın ve sivil toplum özgürlüğünü güçlendirecek adımlar atmalı; yabancı liderlerin kendi ülkelerin özgür ve barışçıl protestoyu bastırma çabalarıyla mücadele etmeli" denildi.

TASARININ İNGİLİZCE TAM METNİ

ABD'de korumaların saldırısına uğrayan Ceren Borazan'dan çağrıABD'de korumaların saldırısına uğrayan Ceren Borazan'dan çağrı

61 yaşındaki protestocu: Korumalar sayısız tekme attı61 yaşındaki protestocu: Korumalar sayısız tekme attı

Huffington Post: Erdoğan'ın korumaları mafya gibi saldırdıHuffington Post: Erdoğan'ın korumaları mafya gibi saldırdı