Trump Riyad'da, aklı Washington'da

ABD Başkanı Donald Trump'ın sekiz günlük yurtdışı ziyareti başladı. Ancak Rusya ve eski FBI başkanı Comey nedeniyle büyük baskı altında olan Trump'ın aklının Washington'da kaldığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, ülke içinde bir dizi soruşturmayla boğuştuğu bir dönemde ilk yurtdışı ziyaretine başladı. Trump ilk durağı Suudi Arabistan'da Kral Selman tarafından karşılandı. ABD Başkanı sekiz günlük yurtdışı gezisi kapsamında buradan İsrail, Belçika ve İtalya'ya geçecek. İşte Trump'ın merakla izlenen ziyaretinden notlar:

MELANIA TRUMP 'KAPALI' GİYİNDİ

  • Trump ve eşi Melania Trump'ı Riyad havalimanında Kral Selman karşıladı. Melania Trump'ın giydiği kapalı kıyafet dikkat çekti.

trump3

'YEMEN'DEN FÜZE ATILDI'

  • Suudi Arabistan, Trump'ın gelişinden saatler önce Yemen'den Husi isyancılar tarafından atılan bir roketin Riyad'ın güneyinde düşürüldüğünü duyurdu.

'ARAP NATO' GİRİŞİMİ

  • Arap ülkeleriyle NATO benzeri bir teşkilat kurmayı planladığı belirtilen Trump, Suudi Arabistan ziyareti kapsamında Körfez ülkelerinin liderleriyle bir araya gelecek. Ardından da, Türkiye dahil 55 Müslüman ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile temsilcilere hitap edecek. Trump'ın NATO benzeri teşkilat planı, Sünni ülkelerden İran'a karşı bir ittifak oluşturma girişimi olarak yorumlanıyor.

100 MİLYAR DOLARLIK SİLAH ANLAŞMASI

  • Ziyarete damga vuracak gelişmelerden birinin, ABD'yle Suudi Arabistan arasında yapılması planlanan 100 milyar dolarlık (360 milyar TL) silah anlaşması olması bekleniyor. Söz konusu anlaşmanın pazarlığında Trump’ın damadı Jared Kushner'ın bizzat devreye girdiği biliniyor.

trump4

HAHAMDAN ÖZEL İZİN

  • Trump'ın Yahudiliği seçen kızı Ivanka Trump ve Yahudi kocası Jared Kushner'ın, başkanla birlikte uçabilmek için hahamdan özel izin aldığı belirtiliyor. Zira Yahudilikte hayati bir durum söz konusu olmadığı sürece cuma akşamları güneşin batışıyla başlayan Şabat günü'nde uçmak yasak. Ivanka Trump'ın Suudia Arabistan'da kadın hakları konusunda yuvarlak masa toplantılarına katılacağı belirtiliyor.

'AKLI ABD'DE KALDI'

  • ABD içinde seçim kampanyası ekibinin Rusya'yla ilişkileri ve bu meselenin üzerine giden James Comey'yi FBI başkanlığından alması nedeniyle baskı altında olan Trump'ın, geziyi daha kısa tutmak istediği iddia edildi. ABD Başkanı'nın yurtdışında 'biraz rahat nefes alacağı' yorumu yapılsa da, söz konusu iddiaların kendisi ülke dışındayken artmasından endişelendiği belirtiliyor.

ÜÇ TEK TANRILI DİNİN MERKEZLERİNİ ZİYARET EDİYOR

  • Trump Suudi Arabistan'dan sonra İsrail, Filistin toprakları, Brüksel, Vatikan ve Sicilya'ya gidecek. ABD Başkanı Brüksel'de NATO zirvesine katılacak, Vatikan'da Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis ile görüşecek. (Dış Haberler)