Goran lideri Mustafa vefat etti

Goran Hareketi lideri Newşîrwan Mustafa'nın bu sabah Süleymaniye'de hayatını kaybettiği parti sözcüsü Şoreş Haci tarafından açıklandı. HDP ve DBP, Mustafa'nın ailesi ve Goran hareketi'ne başsağlığı mesajı gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesi'nin üçüncü büyük partisi olan Goran (Değişim) Hareketi'nin lideri Newşîrwan Mustafa bu sabah vefat etti.

Goran sözcüsü Şoreş Haci, 73 yaşındaki Newşîrwan Mustafa'nın Süleymaniye'de saat 08.00’de hayata gözlerini yumduğunu açıkladı. Goran lideri ilk olarak 2015 Ekim ayında Londra’ya tedavi için gitmiş, 28 Nisan 2016’da geri dönmüştü. 3 Eylül 2016’da tekrar Londra’ya giden Mustafa, 13 Mayıs’ta Süleymaniye’ye geri dönmüştü.

HDP'DEN DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ ADINA MESAJ

Gorran Hareketi Genel Başkanı Newşirwan Mustafa'nın ölümünün ardından HDP Merkez Yürütme Kurulu, Mustafa ailesine ve Gorran Hareketi Merkez Yürütme Kurulu'na bir başsağlığı mesajı gönderdi.

Başsağlığı mesajında Mustafa'nın yaşamını yitirmesinden duyulan büyük üzüntü belirtilerek şöyle denildi: "Saddam Hüseyin'e karşı yürütülen direnişin önderlerinden olan ve yaşamı boyunca Kürt halkının özgürlüğü için soluksuz bir mücadele veren sayın Mustafa'nın vefatı nedeniyle ailesine, Gorran Hareketi'ne ve tüm Kürt halkına, cezaevinde tutulan Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ adına başsağlığı dilekleri iletilmiştir."

DBP VE DTK'DAN AÇIKLAMA

DBP de Mistefa’nın yaşamını yitirmesine ilişkin başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda, Mustafa'nın 1960'lı yıllarda Kürdistan Öğrenciler Birliği'ni kurarak siyasete girdiği belirtilerek, hayatını 'özgürlük mücadelesine adadığı' belirtildi. DBP açıklamasında, "Newşirwan Mustafa'yı her zaman önemli bir dost ve bir Kürdistan mücadelecisi olarak hatırlayacağız. Derin üzüntülerimizi belirtiyor, ailesine, dostlarına, mücadele arkadaşlarına ve Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz" denildi. DTK'dan yapılan açıklamada ise, "Genelde Kürt halkı ve özelde Güney Kürdistan halkı için bu anlamda büyük bir ulusal değerin kaybı olarak değerlendiriyoruz. Demokratik Toplum Kongresi olarak tekrar ailesinin ve Kürt halkının başı sağ olsun diyoruz" denildi.

NEWŞÎRWAN MISTEFA KİMDİR?

1944 yılında Süleymaniye’de dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Süleymaniye’de tamamladı. 1967 yılında Bağdat Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 70’li yılların başında Avusturya’da yüksek lisans yaptı. 1960’larda siyasete giren Newşîrwan Mustafa Kürdistan Öğrenciler Birliği'ni kurdu. 1963-64 yıllarında birliğin yönetim kuruluna girdi. 1967’de Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Süleymaniye İl Teşkilatı üyesi oldu. 1969’da Rızgari dergisinin imtiyaz sahibi olan Newşîrwan Mustafa, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) kurucu üyelerinden biriydi. Emekçiler Derneği Sekreterliği görevinde bulundu. 2006 yılına kadar YNK Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulundu. Sonra partideki görevlerinden ayrıldı. 2009 yılında Değişim Hareketi (Goran) isimli partiyi kurdu. Siyaset, edebiyat ve tarih üzerine birçok kitabı bulunan Mustafa'nın 1981 yılında evlendiği eşi Şule Ali 17 Mart 2017’de hayatını kaybetti. Mustafa, Londra’da tedavisi sürdüğü için cenaze törenine katılamadı. Mustafa'nın Nıma, Çiya ve Çıra isminde 3 çocuğu var. (DİHABER)