'Aslı Aydıntaşbaş'a İbrahim Kalın vetosu'

ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nin İstanbul zirvesindeki konuşmacılara hükümetin müdahale ettiği öne sürüldü. Buna göre, Cumhuriyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş ile eski ABD Dışişleri çalışanı Naz Durakoğlu, üst düzey isimlerle katılacakları panellerden hükümetin talebiyle çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümetin, ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nin nisan sonunda İstanbul'da düzenlenen zirvesinde, iki kadın konuşmacıyı 'muhalif' oldukları gerekçesiyle veto ettiği belirtildi. Veto edildiği öne sürülen isimler, Cumhuriyet gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş ile Barack Obama döneminde ABD Dışişleri'nde çalışan Naz Durakoglu.

'İBRAHİM KALIN İSTEMEDİ'

Gazeteci Amberin Zaman'ın Al Monitor sitesinde yayımlanan, dört farklı kaynağa dayandırdığı haberinde yer alan iddia şöyle: Atlantik Konseyi'nin 'Çalkantılı Bölgede Transatlantik Uzlaşmayı Güçlendirmek' başlıklı zirvesine Aydıntaşbaş ve Durakoğlu da konuşmacı olarak davetliydi. Programda, Aydıntaşbaş'ın eski Amerikan ulusal güvenlik danışmanları James L. Jones ve Stephen J. Hadley ile birlikte 'Bölgesel Güvenliğin Görünümü' başlıklı bir panelde konuşma yapacağı belirtiliyordu.

Ancak Amberin Zaman'a konuşan kaynaklar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın bizzat devreye girmesi sonrası Aydıntaşbaş'ın panelden çıkarıldığını söyledi. Kaynaklar, Kalın'ın programda yazılmamakla beraber aynı panelde konuşma yapacağını, Aydıntaşbaş'ın adının bir başka panele yazıldığını savundu.

DURAKOĞLU 'DEMOKRASİ' ELEŞTİRİSİ YAPMIŞTI

Habere göre, ABD Temsilciler Meclisi'nin 5 Nisan'daki oturumunda Türkiye demokrasisi hakkındaki sözleri nedeniyle hükümetin tepkisini çeken Durakoğlu da benzer bir durum yaşadı. Durakoğlu'nun İstanbul zirvesinde, Hadley, Jones ve İngiltere'nin eski büyükelçilerinden Peter Westmacott ile birlikte, Türkiye ve Batı hakkındaki bir yuvarlak masa toplantısına katılması planlanıyordu. Ancak adı panelden çıkarıldı.

'İKNA EDİCİ AÇIKLAMA YAPILMADI'

Al Monitor'un haberinde, Aydıntaşbaş'a da, Durakoğlu'na da isimlerinin niçin çıkarıldığına dair ikna edici bir açıklama yapılmadığı belirtildi. Buna göre, Aydıntaşbaş'a öğleden sonra saatinde belirli bir formatı ve özel konuşmacısı olmayan bir oturuma 'katılma fırsatı verildi' ancak Cumhuriyet yazarı bu oturuma katılmadı.

Haberde, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın da zirveden kısa süre önce konuşmacılar hakkındaki görüşlerini dile getirdiği belirtildi. Atlantik Konseyi ise Türkiye hükümetinin talebiyle zirveden konuşmacıları çıkardığı iddiasını reddetti. (Dış Haberler)