'Trump Rusya'ya gizli IŞİD bilgilerini verdi'

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a IŞİD'le ilgili 'çok gizli ve paylaşmaması gereken'bilgileri anlattığı iddia edildi. Beyaz Saray iddiayı reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beyaz Saray'a geldiğinden beri Rusya'yla ilişkileri mercek altında olan ABD Başkanı Donald Trump yeni bir iddiayla karşı karşıya. Trump'ın, geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya'nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak ile Oval Ofis'te yaptığı görüşmede 'son derece gizli bilgiler'i paylaştığı iddia edildi.

ABD basınında geniş yankı bulan, ilk olarak Washington Post gazetesinde yayımlanan iddia, iki yetkiliye dayandırıldı. Buna göre Trump söz konusu görüşmede, IŞİD'e karşı planlanan bir operasyon hakkında, bir Amerikan müttefikinden alınan son derece gizli bir istihbaratı ve bu istihbaratın elde ediliş biçimini Rus yetkililere anlattı. İddiaya göre, Trump'ın paylaştığı bilgi, çok az sayıda istihbarat yetkilisi tarafından biliniyordu ve IŞİD'in uçaklara saldırı planladığıyla ilgiliydi. Bir yetkili, Trump'ın o sırada 'her gün harika istihbarat aldıklarıyla' övündüğünü ve 'hiç filtresi olmadığıını' söyledi.

'CIA UYARILDI'

Washington Post'a konuşan yetkililer, ABD başkanlarının en gizli bilgileri bile paylaşma yetkisinin bulunduğunu ancak bu vakada söz konusu istihbaratı veren ülkeye danışmadan Rusya'ya aktarmasının, istihbarat paylaşımı anlaşmasını ihlal ettiğini söyledi. Trump'ın konuyu Lavrov'a anlatmasının ardından, CIA ve Ulusal Güvenlik Ajansı'na haber verildiği, onların da istihbarat ortaklığı içinde oldukları kurumlarla görüşmek zorunda kaldığı da iddia ediliyor.

İSTİHBARATI TÜRKİYE Mİ VERMİŞTİ?

Washington Post'a konuşan bir yetkilinin, Trump'ın tavrını 'Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmesi öncesinde özellikle talihsiz' diye nitelemesi, Rusya'yla paylaşılan istihbaratın Türkiye tarafından verilmiş olabileceğini de akıllara getirdi.

'DOĞRUYSA, CİDDİ SORUN VAR'

Beyaz Saray haberi yalanlasa da, Trump yönetiminin Rusya'yla ilişkilerinin sorgulandığı ABD'de iddia geniş yankı uyandırdı. Senato'nun önde gelen Demokrat üyelerinden Dick Durbin, 'tehlikeli ve dikkatsiz' yorumunu yaparken, Senato Dış Komitesi'nin Cumhuriyetçi lideri Bob Corker da "Doğruysa, çok ciddi sorun var demektir" tepkisini gösterdi. (Dış Haberler)