Yunanistan, Türkiye'ye santral kuruyor

Türkiye ve Yunanistan yenilenebilir enerji alanında işbirliğine hazırlanıyor. Yunanistan, Türkiye'de güneş ve rüzgar santralleri kuracak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son dönemde ikili ilişkilerde, Ege'de ve Kıbrıs'ta sorunlar yaşayan Türkiye ve Yunanistan stratejik öneme sahip bir alanda işbirliği başlatıyor. İki komşu ülke yenilenebilir enerji alanında güçlerini birleştirme kararı alıyor.

Yunanistan'ın resmi haber ajansının geçtiği son habere göre Atina ve Ankara enerji sektöründe önemli bir inisiyatife imza atma kararı aldı. Yunanistan'ın dev elektrik şirketi DEİ Türkiye'de yenilenebilir enerji sektörüne giriyor.

Atina'ya yansıyan son bilgilere göre DEİ ile PPC Elektrik Şirketi yenilebilir enerji alanında ortak adımlar atma kararı aldı. Buna göre Yunanlı şirket önümüzdeki süreçte Türkiye'de yenilebilir enerji kaynaklarının arttırılması alanında faaliyetlere başlayacak. Önümüzdeki yıllarda DEİ Türkiye'de rüzgar ve güneş enerjisi çiftlikleri kuracak.

Yunanistan'ın resmi Haber Ajansı'nın ilgili haberine göre, iki tarafın ortak adımlarının ve projelerinin bir an evvel hayata geçirilmesi için DEİ yönetiminden İlias Monaholias PPC Elektrik Şirketinin Yönetim Kuruluna atandı.

Monaholias yeni gelişmenin ardından gerçekleştirdiği ilk açıklamada yeni süreçte DEİ'nin kalkınmakta olan ülkelerdeki enerji sektöründe rol almak istediğini vurguladı. Monaholias yeni süreçte Türkiye ile Yunanistan arasında yenilenebilir enerji ve teknolojik bilgi değişimi alanlarında işbirliğine gidileceğini açıkladı.

SORUNLARA RAĞMEN İŞBİRLİĞİ POTANSİYELİ

Sıkıntılı ve türlü sorunlarla dolu bir dönemde gelen gündeme damgasını vuran yeni gelişme, tüm engellere rağmen Yunanistan ile Türkiye arasında birçok alanda büyük bir işbirliği potansiyelinin var olduğuna işaret ediyor.

Diplomatik alandaki iniş-çıkışlara rağmen, ekonomi ve enerji gibi konularda Yunanistan ile Türkiye ikili ilişkilerde işbirliği olanaklarını zorlamaya devam ediyor. Bunun en tipik örneği, Kıbrıs Sorunundaki yeni engellere rağmen Türkiye'den doğalgaz konusunda gelen “işbirliği” mesajları ve Atina'ın bu mesajlara kapıyı kapatmaması.

Diğer yandan, Doğu Akdeniz'deki enerji işbirliği konusunu yakından ilgilendiren Kıbrıs Konusunda da ilerleyen günlerde önemli gelişmelerin gündeme damgasını vurması bekleniyor. Duvar'a yabancı kaynaklardan ulaşan son bilgiler Çarşamba günkü liderler görüşmesi sonrasında Haziran ayı içerisinde yeni bir uluslararası zirvenin koşullarının yaratılması için girişimlerin hızlanabileceğini göstermekte.