Erdoğan: İpek Yolu, terörü yerle yeksan edecek

Erdoğan Çin'de İpek Yolu Forumunda konuştu: "Terörü yerle yeksan edecek bir girişim olacak."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'in başkenti Pekin'de Kuşak ve Yol Forumu'nun açılış töreni düzenlendi. 'İpek Yolu' olarak da bilinen projenin açılışına 29 lider ve 130 ülke temsilcisi katıldı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, forumun açılış konuşmasında ülkesinin proje için yaklaşık 78 milyar dolar gibi bir ekonomik destekte bulunacağını açıkladı. Özellikle Avrupa ve Asya arasındaki etkileyecek yeni proje için Kuşak ve Yol inisiyatifi kapsamında 60’a yakın ülke ile çalıştıklarını açıklayan Şi, Çin’den Avrupa’ya uzanan projede, kara, deniz, hava ve demir yollarında ve siber alanda işbirliklerinin güçlendirileceğini ifade etti.

ERDOĞAN: KAZAN-KAZAN

Törenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Özellikle dünyada gelişmekte olan teröre karşı bu girişim, terörü adeta yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır" sözleriyle projeye desteklerini sundu.

Türkiye tarafından önerilen Orta Koridor Porjesi ile Çin'in İpek Yolu girişiminin bütünleştiğini belirten Erdoğan, “Dünya genelinde 60’dan fazla ülkeyi kapsayan Yeni İpek Yolu girişimi yaklaşık 40 milyon kilometre karelik bir alanı ve dünya nüfusunun 4.5 milyarını ifade eden çok önemli bir proje. İkili, çok taraflı ve bölgesel işbirliklerinden istifade edecek bu girişimin, kazan-kazan anlayışıyla hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor" dedi.

PUTİN, Şİ VE ERDOĞAN

Açılışta konuşmaların yapılmasının ardından aile fotoğrafı çektirildi. Çekilen fotoğrafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yan yana görüntü vermesi dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)