Çipras'a 652 euroluk soru: Nasıl yaşayacağım?

Yunanistan'da kemer sıkma politikaları tepki toplamaya devam ediyor. Başbakan Çipras bir kanser hastasının protestosuna maruz kaldı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan’da yeni kemer sıkma önlemleri gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Hükümet üyeleri, başta Başbakan Aleksis Çipras olmak üzere, toplum ile temasları sıklaştırıp yeni önlemlerin “zaruri” olduğu mesajını benimsetmeye çalışırken, toplumun geniş kesimlerinden protesto sesleri ve mesajları yükseliyor.

Yunanistan’da son yıllarda alışılagelmiş olan protesto eylemlerinden bir tanesi dün Aleksis Çipras’ın bulunduğu bir etkinlikte vuku buldu. Başbakan Çipras’ın önüne çıkan kanser hastası bir emekli, acı kemer sıkma reçetelerini protesto etti.

Evosmo Sağlık Merkezi’ne Çipras’ın ziyareti esnasında yaşanan olay, Yunanistan medya kuruluşlarının ana gündem maddesine dönüştü. Çipras’ın sağlık merkezini ziyareti esnasında Başbakana yaklaşan kanser hastası emekli 'Yorgo', ekonomik açıdan kendisinin tükenme noktasına geldiğini vurguladı.

“10 yıl boyunca prim ödedim. Kanser hastasıyım. 52 yaşında emekli oldum” diyen Yorgo, Çipras’a şu soruyu yöneltti: “652 Euro’luk maaş alıyorum. Ben nasıl yaşayacağım?”

Emekli Yorgo’nun sorusu karşısında soğukkanlılığını koruyan Çipras kanser hastasına şu soruyu yöneltti: “Nasıl başarıyorsun?” Bu sorunun devamında Çipras kendisini ve kabinesini eski hükümetleri örnek vererek savunmaya çalıştı. Aleksis Çipras, kendi hükümeti döneminde emekli maaşlarında büyük kesintilere gidilmediği hatırlatmasında bulundu.

Çipras’ın vurgusu ile hemfikir olan Yorgo, Yeni Demokrasi hükümetleri döneminde emekli maaşlarında büyük kesintilere gidildiğini söyledi. Ancak Başbakanın yatıştırıcı mahiyetteki uyarısına rağmen Yorgo tepkisini sürdürdü: “Başbakansınız. Size oy verdim. Protesto ediyorum.”

HALK TEPKİLİ

Kanser hastası Yorgo’nun tepkisini bugünlerde Yunanistan toplumunun geniş kesimleri paylaşıyor. Yeni kemer sıkma önlemleri karşısında birçok sendika, işçi örgütü ve sivili toplum örgütü iş bırakma ve grev çağrılarında bulunuyor. Önümüzdeki günlerde grev dalgasının büyümesi bekleniyor. Diğer yandan muhalefet partileri SYRIZA-ANEL Hükümeti’ne sert sözlerle yüklenmeye devam ediyor. Ana muhalefet partisine hükümet yeni borç anlaşmasını geciktirmekle hiçbir şey kazanmadı. Diğer muhalefet partilerine göreyse gelinen noktada hükümet için tek çıkış noktası erken seçim ve milli mutabakat hükümeti.