'Türkiye'ye silah vermeye devam edebilir miyiz?'

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, yeni kitabında Türkiye’nin Batı Avrupa’dan uzaklaşmakta olduğu tespitini yaptı. Gabriel, "Türkiye’ye silah vermeye devam edebilir miyiz?” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, dünya siyasetinde ve iç politikadaki sorunları mercek altına aldığı 'Yeni Ölçümler (Neuvermessungen)' adlı kitabında, Türkiye konusunda değerlendirmelere yer verdi. Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümetinin Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Gabriel, "Türkiye de Batı Avrupa’ya sırt çeviriyor, giderek otoriterleşen iktidar yapıları oluşturuyor, bu da üyesi olduğu NATO’nun değerleriyle gerilimli bir ilişkiye yol açıyor" değerlendirmesini yaptı.

'İÇ BASKI ARACI OLARAK KULLANDIĞINI BİLEREK...'

NATO'nun gelecek stratejileri konusunda giderek artan soru işaretlerinin bulunduğuna da dikkat çeken Gabriel, "NATO ittifak için sürdürülebilir bir stratejiyi yeniden sorgulamalı. Bundan sonra NATO ittifakının diğer üyelerine yaptığımız gibi hiç tereddüt etmeden, iç baskı aracı olarak kullandığını bilerek, Türkiye'ye silah vermeye devam edebilir miyiz?" sorusunu sordu.

'TÜRKİYE HUKUK DEVLETİNDEN UZAKLAŞIYOR'

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Gabriel kitabına 'Batı’nın uzun yıllar boyunca bir değerler birliğini ifade ettiğini' vurguladı. Batılı ülkeler ve halkları için özgürlük, eşitlik, insan haklarına saygı ve demokratik katılımcılığın bir anlamda pusula olduğuna dikkat çeken Gabriel, Türkiye ile ilgili şu endişelerini dile getirdi:

"Türkiye artan bir şekilde demokratik ilkelerden ve hukuk devleti ilkelerinden uzaklaşıyor ve iç barışının, genç nesillerin demokratik katılımcılık taleplerinin tehlike altına girmesini göze alıyor. İnternetin yasaklanması yönündeki devlet emriyle sorunun çözümü gayet tabii ki mümkün değil. Demokratikleşme ve dijitalleşme, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye ve Arap dünyasında da, aktivistler için haklı olarak siyasi özgürlüğün bir parçasını oluşturuyor." (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)