7 soruda ABD'nin YPG kararı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Pentagon'a Suriyeli Kürtleri silahlandırma yetkisi vermesi ne anlama geliyor? YPG'ye IŞİD'e karşı hangi tür silahlar verilecek, plan neyi öngörüyor?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, IŞİD'i Suriye'deki kalesi Rakka'dan temizleme amaçlı operasyonu YPG'yle yürüteceğini resmen açıkladı; ABD Başkanı Donald Trump, Pentagon'a Suriyeli Kürtleri silahlandırma yetkisi veren kararı resmen onayladı.

Peki Türkiye'nin uzun süredir karşı çıktığı bu karar ne anlama geliyor, YPG'ye hangi silahlar gönderilecek? Rakka IŞİD'den alındıktan sonra ne olacak? Amerikan basını, Donald Trump yönetiminin bu kararı hakkında ne yorum yaptı?

1- KARAR NE İÇERİYOR?

sdg1

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) hazırladığı ve Trump'ın pazartesi günü (8 Mayıs 2017) onayladığı karar kapsamında, ağırlığını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne ağır silah verilecek. Amaç, YPG'nin IŞİD'i Suriye'deki kalesi Rakka'dan temizlemesi.


2- YPG'YE HANGİ SİLAHLAR VERİLECEK?

Trump'ın onayladığı kararın içeriği resmen açıklanmış değil. Ancak BBC'ye konuşan bir Pentagon kaynağı silahların içeriğini şöyle sıraladı: YPG'ye mühümmat, hafif silahlar, makinalı tüfekler, ağır makinalı tüfekler, iş makineleri ve zırhlı araçlar.


3- ABD'NİN RESMİ AÇIKLAMASINDA NE DENİLDİ?

Bir Dışişleri ve bir Beyaz Saray yetkilisinin sızdırdığı karar, ilk olarak Pentagon sözcüsü Dana White tarafından doğrulandı. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile birlikte Litvanya’da bulunan White, yazılı açıklamasında 'bu adımın Rakka’da net bir zaferi garanti altına almak için gerekli olduğunu’ belirtti. White, "Koalisyon ortağımız Türkiye’nin güvenlik endişelerinden fazlasıyla haberdarız. Türkiye halkına ve hükümetine, ABD’nin yeni güvenlik risklerini engelleyeceği ve NATO müttefimizi koruyacağımız konusunda güvence vermek isteriz” ifadelerini kullandı.

Ardından Pentagon'dan bir açıklama daha geldi. Bu kez, 'YPG'nin Rakka'da kalıcı olmayacağı' vurgulandı. Açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri’ne verilecek 'silahların sınırlı tutulacağı, bu silahlarla yerine getirilecek görevin belirli bir amacı olduğu ve silahların adım adım dağıtılacağı' belirtildi. Pentagon, "Uzun vadeli bir YPG varlığının ve yönetiminin, Rakka nüfusunun arzuları açısından kabul edilebilir veya tutarlı olduğunu düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.


4- PLAN NE, YPG KENT MERKEZİNE GİRECEK Mİ?

sdg ic

Suriye Demokratik Güçleri, Şubat 2017'den bu yana 'Fırat'ın Gazabı' adı verilen operasyonda Rakka'nın çevresini IŞİD'den temizlemiş durumda. ABD'in silahlandırma kararı sonrasında, YPG'nin başını çektiği SDG'nin Rakka merkezine ilerlemesi bekleniyor.

YPG'nin, nüfusunun çoğunluğu Araplardan oluşan Rakka'nın kent merkezine girip girmeyeceğiyse henüz resmen açıklanmış değil. Washington Post gazetesine konuşan bir kaynak, kent merkezine girecek güçlerin SDG'nin Arap unsurlarından oluşacağını söyledi. BBC'nin bir kaynağı ise ABD'nin 'Kürt güçlerinin Rakka'nın temizlenmesi sonrası yönetimi Araplara bırakmak için kentten ayrılacakları' konusunda güvence aldığını söyleyerek YPG'nin kent merkezine girebileceğini ima etti.


5- TÜRKİYE'YE NE GÜVENCE VERİLDİ?

ABD'nin, Türkiye'nin tepkisini azaltmak için ilerleyen süreçte bir dizi 'önlem' alacağı belirtiliyor. Olası önlemler şöyle sıralanıyor: Silahların sınırlı sayıda verilmesi ve Rakka alındıktan sonra Türkiye'yi rahatsız şekilde el değiştirmemesi için geri alınması; Amerikalı askeri danışmanların silah dağıtımını kontrol etmesi; ve Rakka'nın merkezine YPG'nin girmemesi. Bu adımların atılıp atılmayacağı henüz açıklanmış değil.

Washington Post gazetesi, "Üst düzey yönetim yetkilileri ve askeri yetkililer darbeyi yumuşatmak için Türkiyeli mevkidaşlarıyla, Kürtlerin Rakka'ya girecek gücün bir parçası ve yeni bir yerel yönetimde hâkim güç olmayacağına dair teminat vermek için sürekli temas halindeydi" ifadelerini kullandı.

New York Times ise "Trump yönetiminin Türkiye'nin tepkisinden nasıl kaçınmayı planladığı belli değil" diye yazdı. Gazete, askeri yetkililerin geçmişte silahları 'sadece Rakka'yı alabilecek miktarla sınırlı tutacaklarına' dair açıklamalarını hatırlattı.


6- YPG'NİN TEPKİSİ NE OLDU?

salihmuslim

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, ABD'nin kararını beklediklerini söyledi. Müslim, "Rakka kampanyası, terörizme karşı uluslararası koalisyonla paralel olarak ilerliyor. SDG'ye ve onun parçası olarak savaşan silahlı gruplara silah tedarik etmeleri doğal" dedi.


7- DÜNYA BASINI NE YORUM YAPTI?

Washington Post haberinde, Trump'ın kararını 'Türkiye-ABD ilişkilerine bir darbe' olarak niteledi. New York Times, kararın 'Türkiye'nin itirazlarına rağmen alındığını' vurguladı. BBC, önümüzdeki hafta Washington'ı ziyaret etmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için "Mutlu bir ziyaretçi olmayacak" yorumunu yaptı. Reuters, 'kararın NATO müttefiki Türkiye'nin güçlü itirazlarına rağmen' alındığını vurguladı. (Dış Haberler)

YPG'ye hangi silahlar gönderilecek?YPG'ye hangi silahlar gönderilecek?

Pentagon'dan yeni YPG açıklamasıPentagon'dan yeni YPG açıklaması