Rusya'da zafer günü: Avrupa'yı babalarımız özgürleştirdi

Sovyetler Birliği'nin Nazilere karşı zaferinin kutlamaları Moskova'da başladı. Törende konuşma yapan Putin, "Avrupa'daki özgürlüğe babalarımız ve dedelerimiz sayesinde erişilmiştir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nazi Almanya'sının Sovyetler Birliği'ne kayıtsız şartsız teslim olmasının 72'inci yılı kutlamaları Rusya'nın başkenti Moskova'da başladı. Tören öncesi konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Bugün, Avrupa ve bütün dünyadaki özgürlüğe babalarımız ve dedelerimiz sayesinde erişilmiştir" dedi.

'Zafer Günü' olarak anılan gün, pek çok eski Sovyet cumhuriyeti tarafından tanınmakta.

DEV ASKERİ TÖREN

Moskova'da Zafer Günü, Kızıl Meydan'da askeri tören ile başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuşmasının ardından başlayan askeri törende askerler, her yıl olduğu gibi 'Zafer Sancağı' olarak bilinen ve Nazi Almanyası'na karşı zaferin sembollerinden olan Berlin'deki Reichstag binasına dikilen bayrağın ardından yürüyüşe başladı.

Putin konuşmasında "Bizim ulusumuzu köleleştirebilecek hiç bir güç olmadı, hâlâ yok ve olamayacaktır da. Onlar kötü sona kadar vatanlarını savundu ve imkansız olanı gerçekleştirdi. Bugün, Avrupa ve bütün dünyadaki özgürlüğe babalarımız ve dedelerimiz sayesinde erişilmiştir" ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun düzenlediği törende 10 bin asker görev yapmakta. Askerlerin yanı sıra Sputnik'in haberine göre 114 askeri teçhizat ve 72 hava aracı yer alıyor.

72 YIL ÖNCEKİ İLK KUTLAMA

Kızıl Meydan'da alınan yüksek güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Kremlin Sarayı'nın çevresine keskin nişancılar yerleştirildiği görüntülendi.

Moskova'da Zafer Günü yürüyüşü ilk olarak 24 Haziran 1945 tarihinde düzenlendi. Törende Kızıl Ordu askerlerinin Lenin Mozolesi önüne Nazi Almanyası'na ait bayrak ve flamaları atması törenin en çok kayıtlara geçen anları olmuştur.

DONETSK'TE KUTLAMA

Öte yandan Ukrayna'nın doğusunda bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde de Zafer Günü kutlamaları vardı. Tankların ve Katyuşaların da yer aldığı törende binlerce asker görev aldı. (DIŞ HABERLER)