Nijerya'da aileler kız çocuklarını bekliyor

Boko Haram elinde tuttuğu 82 kız çocuğunu serbest bıraktı. Örgütün elinde hâlâ 100'ün üzerinde kız çocuğu bulunuyor. Bazı çocukların örgütün elinde 'radikalleştiği' için bazılarınınsa utançtan geri dönmediği düşünülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijerya Chibok'da El Kaide'nin bölgedeki kolu olan Boko Haram elinde esir tuttuğu 82 kız çocuğunu serbest bıraktı ama ailelerin gergin bekleyişi devam ediyor. Kız çocukları serbest bırakılıp başkent Abuja'ya hareket ettikten sonra Cumhurbaşkanlığı ofisi bırakılan kızları isim listesi kurumsal Twitter hesabından duyurdu ama kuzeydoğudaki Chibok'da herkesin internet erişimi yok. Hükümetin özgürlüğüne kavuşan çocukları aileleriyle buluşturmak için başka bir şey yapıp yapmadığı bilinmiyor. Bu yüzden aileler, Abuja'ya gidip gitmemeye karar vermek için gazetelerde yayınlanan isim listelerini takip ediyor.

Ajuba'ya giden ailelerin durumu da tam net değil ama aileler gene de umutlu. BBC'ye konuşan Esther Yakubu,üç yıllık kabus gibi bir bekleyişten sonra  bu sene ilk olarak 24 kız çocuğunun döndüğünü hatırlatarak artık sayının 106'ya ulaştığını söylüyor. Yakubu "Bugün hiç olmadığım kadar mutluyum. Geri dönen her çocuk kabulüm. benim çocuğum da eninde sonunda dönecek" diyor.

DÖNMEYİ REDDEDEN ÇOCUKLAR VAR

Boko Haram, aylar süren müzakereler ve farklı ülkelerden çok sayıda katılımcının yardımları ile 5 militan liderinin serbest bırakılması karşılığında 2014 yılında kaçırılan 276 kız öğrenciden 82 tanesini serbest bırakmayı, kabul etti. Guardian gazetesinin haberine göre, örgüt ile müzakereler Maiduguri’de yetimhanenin sahibi ancak daha önce de Boko Haram’ın kurucularından Mohammed Yusuf’un avukatlığını yapmış olan Zenne Mustafa tarafından yürütüldü. Görüşmelere, İsveç hükümeti ile Kızılhaç da katıldı. Zenne Mustafa bazı kızların geri dönmeyi reddettiği konusuna da dikkat çekiyor. Sebebi belli olmamakla beraber bazılarının radikalleştiği, bazılarının da çok fazla utandığı tahmin ediliyor.

Muhalefet partisi Halkaların Demokratik Partisi (PDP) genel başkanı Ahmed Makarfi ise böylesi bir tavizin Boko Haram'ı daha fazla çocuk kaçırmaya  teşvik edebileceğini söylüyor. Ahmed Makarfi, kız çocuklarının bu şekilde bölük pörçük serbest bırakılmasının kozların hâlâ örgütün elinde olduğunu gösterdiğini ifade ediyor. Yaşları 20 civarında olan 100’ün üzerinde kız öğrencinin ise hâlâ Boko Haram’ın elinde olduğu biliniyor.  (Dış Haberler)