ABD'den YPG'ye ağır silaha resmen onay

Amerikan yönetimi, Rakka operasyonu için Suriyeli Kürtlerin silahlandırılmasını öngören planı resmen onayladı. Kritik karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington ziyareti öncesinde duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 16 Mayıs'taki Washington ziyareti öncesinde, ABD'den kritik önemde bir haber geldi. Donald Trump yönetimi, Suriyeli Kürtlerin Rakka'da IŞİD'e karşı silahlandırılması planına resmen onay verdi.

BEYAZ SARAY'DAN TEYİT

Haberi önce, Amerikan haber ajansı Associated Press'e (AP) konuşan üst düzey bir Amerikan yönetimi yetkilisi açıkladı; ardından da Beyaz Saray'dan teyit geldi. Reuters ajansına konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Washington'ın YPG'ye silah verilmesi kararını onayladığını söyledi. Yetkili, silahların Rakka operasyonu için verileceğinin altını çizdi; henüz bir takvim belirlemediklerini söyledi.

PENTAGON: TÜRKİYE'YE GÜVENCE VERİYORUZ

Bu açıklamaların ardından konuşan Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Dana White da yazılı açıklama yaptı. White, silahların ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu 'Suriye Demokratik Güçleri'ne verileceğini' vurguladığı açıklamada, kararın dün (8 Mayıs pazartesi) alındığını duyurdu.

Açıklamada, "Koalisyon ortağımız Türkiye'nin güvenlik endişelerinden fazlasıyla haberdarız. Türkiye halkına ve hükümetine, ABD'nin yeni güvenlik risklerini engelleyeceği ve NATO müttefimizi koruyacağımız konusunda güvence vermek isteriz" denildi.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile birlikte Litvanya'da bulunan White, YPG'yi silahlandırma kararının Rakka'ya planlanan taaruzda 'açık bir zaferi garanti altına almak için gerekli olduğunu' söyledi.

NYT: TÜRKİYE'YE HABER VERİLDİ

New York Times'a konuşan bir yetkiliyse, Türkiye'nin karardan haberdar edildiğini söyledi.

Salih Müslim'den Amerikan silahı açıklamasıSalih Müslim'den Amerikan silahı açıklaması

NE OLMUŞTU?

ABD'nin, IŞİD'in Rakka'dan temizlenmesi için YPG'nin ağırlığını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri ile resmen çalışma kararhafta ını ne zaman açıklayacağı merak konusuydu. Pentagon'un YPG'yi silahlandırma planını geçen hafta Başkan Donald Trump'a gönderdiği iddia edilmişti.

YPG'ye hangi silahlar gönderilecek?YPG'ye hangi silahlar gönderilecek?

IŞİD'i Rakka'dan temizleme operasyonunda YPG'yle ortak hareket etme planının Barack Obama yönetimi tarafından hazırlandığı biliniyor. Amerikan basını, Obama'nın yönetimi Trump'a devretmeden hemen önce Türkiye'nin tepkisini çekecek bir adım atmak istemediğini, bu nedenle de planı Trump yönetimine ayrıntısıyla aktarmakla yetindiğini yazmıştı. (Dış Haberler)