Rojavalı eşbaşkan: Hedefimiz Akdeniz

The Observer'a konuşan Kuzey Suriye ve Rojava Kurucu Meclisi Demokratik Federal Sistemi Eş Başkanı Hediye Yusuf: Akdeniz'e ulaşmak, bizim yasal hakkımız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Suriye ve Rojava Kurucu Meclisi Demokratik Federal Sistemi Eş Başkanı Hediye Yusuf, Suriyeli Kürtlerin hedefinin Akdeniz'e ulaşmak olduğunu söyledi. Yusuf, "Akdeniz'e ulaşmak, bizim kuzey Suriye için hedefimiz. Akdeniz'e ulaşmak, bizim yasal hakkımız" dedi.

The Guardian'ın pazar gazetesi The Observer'a konuşan Yusuf, "Akdeniz'e ulaşırsak, kuzey Suriye nüfusunun birçok sorunu çözülür, bundan herkes yararlanır" ifadelerini kullandı. Yusuf, 'bu açıklamanın, IŞİD'in kuzey Suriye'den temizlenmesine yardım etmeleri sonrası denize açılan bir ticaret rotası için ABD'den siyasi destek talep etmek anlamına gelip gelmediğine' ilişkin soruya da "Tabii ki" yanıtını verdi.

'İDLİB'E İLERLEYEBİLİRİZ'

The Oberver'a isim vermeden konuşan bir başka Kürt yetkiliyse, YPG'nin şu an cihatçı isyancıların kontrolünde olan, Hatay sınırında bulunan Akdeniz'e yaklaşık 55 kilometre mesafedeki İdlib'e ilerleyebileceğini de savundu. Yusuf ise İdlib konusunda daha temkinli davranarak, olası bir taaruzun 'gelişmelere dayalı olacağını' söyledi. Yusuf, "Eğer bu bölgeyi [Suriye'nin kuzeydoğusunu] teröristlerden temizlersek, belki o bölgeyi de temizlemek için diğer tarafa da gideriz. İdlib, terör listesinde bulunan El Nusra'nın işgali altında" diye konuştu.

'RAKKA'DA REFERANDUM DÜZENLENECEK'

Yusuf, Rakka'da IŞİD sonrası nasıl bir yönetim kurulacağı konusunda bir referandum düzenleneceğini de söyledi. Rojavalı eş başkan, "Deyrül Zor ve Rakka halkı SDG'nin gelmesini istiyor; esasında SDG bu bölgelerin halkından oluşuyor" dedi.

'TÜRKİYE'Yİ KÜPLERE BİNDİRECEK'

Haberi kaleme alan Mark Townsend şu yorumu yaptı: "Suriyeli Kürtler komşu Türkiye'yi küplere bindirecek bir hamleyle, Kürt bölgesi Rojava'yı Akdeniz'le birleştirerek ülkenin kuzey bölgesinin haritasını yeniden çizme planlarını ifşa etti. Kürtlerin Suriye'nin kuzeyindeki artan özgüveninin yeni bir işareti olarak yetkililer, Rakka'yı ve diğer kentleri IŞİD'den kurtarma operasyonundaki rollerine ilişkin anlaşma kapsamında, Akdeniz'e açılan bir ticaret koridoru yaratmak için ABD'den siyasi destek talep etmeyi planladıklarını açıkladı."

The Observer'ın konuyla ilgili ulaştığı bir Amerikan Dışişleri yetkilisiyse, Washington'ın 'tek taraflı ilan edilmiş yarı otonom bir bölgeyi tanımayacağını' yineleyerek, 'Suriye'nin geleceğine Suriyelilerin karar vereceğini' söyledi. (Dış Haberler)

Şam'dan YPG açıklamasıŞam'dan YPG açıklaması