Kıbrıs'ta 'mehter' krizi!

Kıbrıs'ta Türk tarafının petrol araştırma gemisi ve Rum tarafının sahil güvenlik botu arasında gerilim yaşandı. Akıncı 'savaş tamtamları istemiyoruz' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın açıklarında son günlerde gündeme gelen gerilim gün geçtikçe yoğunlaşmaya başlıyor. Cuma günü Türkiye medyasına yansıyan son bilgilere göre adanın çevresinde enerji kaynakları için araştırmalarda bulunan Barbaros Hayrettin Paşa gemisi ile Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait bir sahil güvenlik botu arasında gerginlik yaşandı.

Kıbrıs Rum tarafına ait bot Türk gemisinde bölgeden ayrılmasını talep ederken, Barbaros Hayrettin gemisi Rum tarafının komutuna telsizden geçtiği “mehter marşı” ile cevap verdi.

Türkiye ve Kıbrıs medyasının büyük ilgisini çeken olay kısa zamanda Kıbrıs’ın ana gündem maddesine dönüştü. Kıbrıs Rum tarafı olay karşısında “soğukkanlı” bir duruş sergilemeyi yeğlerken, Kıbrıs Türk tarafı gelecekte bu tip olayların önüne geçilmesi açısından önümüzdeki haftalarda Kıbrıs sorununun çözümünün önemine işaret etti.

'SAVAŞ TAMTAMLARI İSTEMİYORUZ'

Geçtiğimiz saatlerde gelişme ile ilgili önemli bir açıklama KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan geldi. Konu ile ilgili konuşan Akıncı Türkiye ve Kıbrıs Rum tarafına önemli mesajlar gönderdi.

“Biz ülkemizde ve bölgemizde barış şarkılarıyla dostluk türkülerinin çalınmasını isteriz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ın yakın coğrafyasında başta Suriye olmak üzere her gün insanlık trajedileri yaşandığını ifade ederek, “Biz benzer acıları geçmişte yaşadık. Biz Doğu Akdeniz’de, bu sularda savaşın çıkmasını asla istemeyiz. Ama barış şarkıları tek sesle olmaz, sadece bizim sesimizle olmaz. Bu sese onların da katılması lazım. Barış şarkıları ve dostluk türküleri güneyden de gelmeli. Bu barış şarkılarına garantörler de katılmalı, BM uyumlu ilerlemeyi sağlamak için orkestra şefi gibi çalışmalı” dedi.

Şubat ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle Rum tarafının adım atmak istemediğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bizim uzattığımız barış ve çözüm eli havada kalıyor. Temmuza kadar bu eli tutulmalarını, yapıcı yönde olumlu karşılık vermelerini, dostluk ve barış şarkılarımıza gönülden iştirak etmelerini bekliyoruz. O zaman bu adada çok daha güzel günlere ulaşmak mümkün olacak” dedi.

“Kıbrıs Türk tarafı olarak, çözüm için masada kendi haklarımızı korurken diğer toplumun haklarını da gözetiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Barış için çekinmeden adımlar atıyoruz. Mont Pelerin’de, Cenevre’de bunu kanıtladık. Güney’in de yapması gereken şeyler var. Dönüşümlü başkanlığı bir tartışma konusu olmaktan çıkarıp artık kararlara etkin katılımı kabul etmeleri lazım. Dostluk ve barış şarkılarımıza ve adımlarımıza eşlik etmeleri lazım” dedi.

SAĞ CEPHEDEN AKINCI'YA TEPKİLER

Akıncı’nın sözleri Kıbrıs Türk Sağının tepkisini çekti. İktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Akıncı’ya sert sözlerle yüklendi.

UBP, Akıncı’nın, Kıbrıs’ı çevreleyen denizlerde doğalgaz ve petrol aramaları ile ilgili yaptığı konuşmasını eleştirerek, Akıncı’nın yaşanan gerginlikten Türkiye’yi sorumlu tutarcasına konuştuğunu ve bundan dolayı derin üzüntü duyduklarını dile getirdi.

“Sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yaptığı konuşma bizleri derinden yaralamıştır” denilen açıklamanın devamında şöyle denildi: “Cumhurbaşkanımızın yaptığı bu açıklama, Doğu Akdeniz’deki bu gelişmelerin Kıbrıs Rum tarafı ile Türkiye arasındaki bir çekişmeymiş gibi yansıtmasına olanak sağlar niteliktedir. Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti olarak tanınma olanaklarını özellikle Kıbrıs Türk Halkına karşı kullandığına kuşku yoktur. Bu durumda Kıbrıs Türk halkının sözcüleri, Türkiye’mizden daha etkin ve öncelikli olarak bu mücadelenin tarafı ve sözcüsü olmak görevi ile karşı karşıyadırlar. Ne yazık ki, Cumhurbaşkanı Akıncı, zaman zaman, kendini tarafsız pozisyona çekerek Türkiye ile Kıbrıs Rum tarafı arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığı izlenimini yaratmaktadır. Dahası, Cumhurbaşkanı, son aylarda ısrarla yaptığı çağrılara karşın Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs’ı çevreleyen denizleri tümüyle kendinin sayma tutumundan vazgeçmediğini, Kıbrıs Türk tarafını yok sayarak ısrarla yeni anlaşmalar ve araştırmalar yapmak gayretinde olduğunu ve bu konudaki çabalarını, Kıbrıs Türk tarafının özverileri ile sürdürülmekte olan toplumlararası görüşmelerin üstünde gördüğünü unutmuş gibidir".

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu da ilgili açıklamasında şu noktaların altını çizdi: “Türkiye ve KKTC, Kıbrıs adasında barış ortamının garantisidir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adada Kıbrıs Türk halkını kendisine eşit görmediğini ve haklarına hiçbir saygı duymadığını, müzakere masası dışında yaptığı hareketlerle ortaya koymaktadır.

Hal böyle iken Cumhurbaşkanımızın, adanın ortak zenginliği olan doğalgaz konusunda tek başına hareket eden ve Kıbrıs Türk tarafının bu konuda adım atmasını bile hazmedemeyip engellemeye çalışan Rum yönetimini eleştireceğine, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinden Kıbrıs Türk halkının haklarını hiçe sayan Rumlara mehter marşı ile cevap verilmesini 'savaş tamtamları' olarak nitelemesi büyük bir talihsizliktir”.