Çeçenistan'da eşcinseller toplama kampında

Çeçenistan'da eşcinsellere yönelik işkence ve yargısız infazlar yapıldığı iddiaları her geçen gün artıyor. Polislerin ailelere 'çocuklarınızı öldürün' telkini yaptığı söyleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan’da eşcinsellerin bu yılın şubat ayından beri toplama kampında işkence gördüğü, ölümlerin yaşandığı iddia ediliyor. İddialar ilk defa Rusya'ya muhalif tutumuyla bilinen  Novaya Gazeta  gazetesinin 1 Nisan tarihli  haberiyle gündeme geldi. Habere göre, 100'den fazla kişi gözaltına alındı, işkence gördü ve yargısız infazlarda en az üç kişi öldürüldü.

Toplama kampından kurtulan bir kişinin ifadesine göre Çeçen polisin, ebeveynleri aleni olarak  “Eşcinsel çocuklarınızı öldürün yoksa biz öldürürüz” diye tehdit ediyorlar. İsmini vermeyen şahsın ifadesine göre polis bu fiili  “Sizin onurunuzu kanla temizleriz”  sözleriyle tanımlıyor.

Independent’ta yayımlanan haberde şu ifadeler kullanıldı: “Bir adama 2 hafta işkence yaptılar. Daha sonra ebeveynlerini ve kardeşlerini çağırdılar. ‘Oğlun homoseksüel. Bu durumun çaresine bakın, yoka biz bakarız’ dediler.”

Başka bir eşcinsel tanık da düzenli olarak plastik borularla dövüldüklerini, vücutlarına elektrik verildiğini söylüyor.  Çocuklarını almaya gelen aile fertleri hakkında da dava açılıyor.

'OLMAYAN İNSANLAR GÖZALTINA ALINAMAZ'

Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Çeçenistan’da yetkililerin bir ay önce 100’den fazla eşcinsel ve biseksüel olduğu düşünülen erkeği Artun toplama kampına aldığı, işkence uyguladığı ve en az dördünün yaşamını yitirdiği öne sürülmüştü. Çeçen Lider Ramazan Kadirov, iddiaları “Ülkede olmayan insanları gözaltına alıp işkence edemezsiniz” sözleriyle yanıtlamıştı.

Rusya’da Çeçenistan’da yaşananlara dikkat çekmek için eylem yapan LGBT aktivistleri, gözaltına alındı. St. Petersburg’daki 1 Mayıs yürüyüşü sırasında Aniçkof Köprüsü’nde protesto gösterisi yapılmıştı.

Çeçen Lider Ramazan Kadirov, iddialara dair “Tamamen yalan ve dezenformasyon” deyip, bölgede geylerin yaşamadığını öne sürmüştü. Kadirov, “Böyle insanlar var olsa kolluk güçlerinin bir şey yapmasına gerek kalmaz, kendi akrabaları onları geri dönemeyecekleri bir yere gönderir” ifadesini kullanmıştı.

Son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesinde yaşananlara tepki göstermişti. Merkel Putin'in nüfuzunu kullanarak bölgede LGBTİ 'ler de dahil azınlık haklarını koruması çağrısı yapmıştı.  Putin’in sözcüsü ise konuya ilişkin açıklamasında “Güvenilir kaynaklardan bilgiye sahip değiliz” demekle yetinmişti. ABD'nin BM elçisi Nikki Haley ise bu konuda soruşturma açılması gerektiğini beyan etmişti. Uluslararsı LGBTİ hakları kuruluşu GLAAD'ın yönetim kurulu üyesi Sarah Kate Ellis de vakayı bir insanlık krizi olarak tanımlamıştı.

(Dış Haberler)