Washington Post: Yeni Suriye planı YPG'ye takılır

Türkiye, Rusya ve ABD'nin Suriye'de planladığı 'çatışmasızlık bölgeleri' planı işler mi? Washington Post'a göre, plan kulağa hoş gelse de ilerleyen süreçte başta YPG anlaşamazlığı nedeniyle sorun yaşanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye için açıkladığı 'çatışmasızlık bölgeleri' planı, Amerikan basınında da geniş yer buldu. Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın da desteklediği açıklanan planın pratikte bir dizi soruna takılacağını ve bunların başında da Türkiye'yle ABD'nin YPG konusunda yaşadığı anlaşmazlığın geldiğini yazdı.

putin erdo

Ishaan Tharoor'un kaleme aldığı 'Suriye'yi kurtarma amaçlı Rusya-Türkiye-ABD kapışması karmakarışık bir hal alacak' başlıklı makalede, "Erdoğan, Putin ve Trump bu 'çatışmasızlık bölgeleri' konusunda aynı sayfada görünse de, önlerindeki yol pürüzsüz değil. Suriye'nin bölünmeleri kök salmış ve derin; büyük güçlerin işbirliği süreci yumuşatmak için fazla şey yapamaz" denildi. Silahlı isyancıların Astana'daki barış görüşmelerine katılımlarını askıya aldığı hatırlatılan makaleye şöyle devam edildi: "Daha önemlisi, ABD ve Türkiye IŞİD'e karşı stratejide sert bir çatışma yaşıyor."

'KÜRT ŞÖVALYENİN BATILI PRENSESİ KURTARMASINA İZİN VERMEZ'

Makalede, Türkiye'nin Rojava ve Şengal'deki YPG hedeflerine saldırıları konusunda yaşanan görüş ayrılıkları hatırlatılarak, Century Vakfı'ndan Aron Lund'un şu görüşlerine yer verildi: "IŞİD'in Rakka'da dalgalanan siyah bayrağını indirmek, tarih kitaplarına adını yazdırmak demektir. Ve Erdoğan'ın, Kürt düşmanının cihatçı ejderhanın boynunu kesip Batılı prensesi kurtaran ışıltılı bir zırh giymiş şövalye olmasına izin vermeye niyeti yok. Özellikle de, böyle bir durumun Suriye krallığının yarısıyla ödüllendirileceğinden şüphe duyarken.."

Erdoğan'ın danışmanlarından İlnur Çevik'in Suriye'de Amerikan askerlerinin de öldürülebileceği yönündeki açıklamalarının da hatırlatıldığı makale şu cümlelerle son buldu:

"Tüm bunlar, önümüzdeki günlerde daha fazla oyunun ve entrikanın yaşanacağı anlamına geliyor. Erdoğan bu ay sonunda Beyaz Saray'ı ziyaret edecek - Trump'la ilginç bir sohbet yapacakları kesin."

MAKALENİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ