SYRIZA çatırdıyor

Yunanistan'da acı reçete hükümette çatlağa sebep oldu. SYRIZA vekillerinin oylamadaki tavrı merak ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - SYRIZA-Bağımsız Helenler Koalisyon Hükümeti'nin kreditörlerle vardığı yeni borç anlaşması iktidar bloğu içerisinde çatlağa neden oldu. SYRIZA'nın birçok kıdemli mensubu ve milletvekili borç anlaşmasını içeriğine karşı çıkıyor. Birçok milletvekili önümüzdeki günlerde aksi yöndeki düşüncelerine rağmen radikal kemer sıkma önlemlerine oy vermek durumunda kalacak.

SYRIZA içerisindeki büyük çalkantıyı dışa vuran Aleksis Çipras kabinesinin eski Milli Eğitim Bakanı Nikos Filis yeni kurtarma paketi ile beraber Yunanistan'ın uzun yıllardan beri karşı karşıya kaldığı sorunlardan çıkış bulamadığını vurguluyor. Filis'e göre yeni paketle beraber açıklanan bazı 'iyileştirme' tedbirleri de ekonomik açıdan türlü sıkıntılarla karşı karşıya kalan sınıfların sıkıntılarına cevap vermekten oldukça uzak.

SYRIZA'nın yeni pakete zorunlu olarak destek vereceğini vurgulayan Filis yeni süreçte Yunanistan'ın SYRIZA dışında başka bir alternatifinin bulunmadığı görüşünü öne çıkarıyor. Filis'e göre ana muhalefet partisi bugün iktidarda olsa yeni önlem paketinin bedeli çok daha ağır olacaktı.

MUHALEFET SOKAĞA İNİYOR

Yeni Demokrasi Partisi kulisleri ise Filis'in açıklamasını 'gülünç' olarak yorumluyor. Partinin ileri gelen mensupları 2014 yılında merkez sağın iktidarı SYRIZA'ya devretmeye hazırlandığı dönemde kreditörlerin Yunanistan'ın kapısını çok daha 'makul' öneriler ve kemer sıkma paketleri ile çaldığı vurgusunda bulunuyor.

Diğer yandan muhalefet partileri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları halkı sokağa davet ediyor. 22 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan Eurogroup toplantısına ve Yunanistan Meclisi'nde onaylanacak yeni kemer sıkma önlemlerine dek Atina başta olmak üzere Yunanistan'ın birçok büyük kentinde protesto yürüyüşlerinin ve gösterilerinin yapılması planlanıyor. Aynı tarihlerde yeni grev dalgası Yunanistan'ın gündemine gelebilir.