Piri: Ankara AB ile ilgileniyor olsaydı göstermesi gerekirdi

Kati Piri, AB'ye girmek isteyenin kriterleri yerine getirmek zorunda olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı, "Avrupa Birliği’nin müzakereler için yeni fasıllar açmak dışında bir seçeneği yok. Açmazsanız da güle güle” açıklamasına Avrupa’dan tepki geldi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, “Türkiye gerçekten üyelikle ilgileniyor olsaydı, Ankara’nın bunu göstermesi gerekirdi” diyerek yeni bir faslın açılmasının “kesinlikle söz konusu olmadığını” belirtti.

Alman Die Welt gazetesine konuşan Türkiye raportörü, Avrupa Birliği’nin (AB) üyelik konusunda hiçbir ülkenin şantajına boyun eğmeyeceğini, bunun Türkiye için de geçerli olduğunu vurguladı ve “AB’ye girmek isteyen, kriterleri yerine getirmek zorunda. Ama Türkiye’de bunu hiç göremiyorum. Bu yüzden müzakerelerin kesilmesi gerekiyor” dedi.

'AB'NİN İNANDIRICILIĞI TEHLİKEYE GİRİYOR'

Kati Piri Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’i de eleştiren Piri, Gabriel’in Ankara’ya yönelik politikasını değiştirmesini istedi.

“Gabriel Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesilmesine direnişiyle, Avrupa Birliği’nin inandırıcılığını tehlikeye sokuyor ve Türk vatandaşlarının anayasa reformuna Hayır diyen yarısının görüşünü hiçe sayıyor” diyen Hollandalı raportör, Türkiye ile ortak değerler üzerine kurulu olmayan bir işbirliğinin ülkedeki demokratik güçlere yardımcı olacağına inanmadığını kaydetti.

Piri, Gabriel’i eleştirirken  İnsan haklarının ihlallerine sesini çıkarmayan politikacıların Avrupa karşıtlarının da ekmeğine yağ süreceğini vurguladı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 24-25 Mayıs’ta Brüksel'de yapılacak NATO zirvesi sonrasında Türkiye ile AB arasında bir büyük zirve düzenlenmesi için hazırlıkların yapıldığını açıklamıştı.

Kati Piri de, AB üyelerinin Türkiye'yi mümkün olduğu kadar çabuk bir zirveye davet etmesi gerektiği görüşünü paylaşıyor.  İki taraf arasındaki ilişkilerin "derin bir krizde” olduğunun altını çizen Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü, "Ortak çıkarların hangi alanda olduğu, önemli konularda nasıl ilerleme sağlanabileceğini ve krizin nasıl atlatılacağını konuşmak gerek” dedi. (DW)