Barzani'den İran'a referandum tepkisi: Karışmayın!

Tahran'ın 'Bağımsızlık referandumunu kabul etmeyiz' açıklamasına Erbil'den tepki: Referandum Irak'ın bir iç meselesi. Kimsenin müdahalesine izin vermeyiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, 2017 sonuna dek düzenlemeyi planladıkları bağımsızlık referandumu hakkında "Kabul etmeyiz" açıklaması yapan İran'a tepki gösterdi. Kürdistan Bölgesi Hükümeti Dış İlişkiler Bürosu'ndan "Kimsenin müdahalesine izin vermeyeceğiz" yanıtı geldi.

'REFERANDUM KÜRTLERİN HAKKI'

Yazılı açıklamada, referandumun 'bir iç mesele' olduğu belirtilerek, "Referandum Irak'ın bir iç meselesidir. Bu, Irak hükümeti ile ele alınacak ve diyalog yoluyla karar verilecek bir konudur. Bu çerçevede bu tür açıklamaları reddediyor ve hiç kimsenin müdahalesine izin vermeyeceğimizi belirtiyoruz" denildi.

Açıklamada, "Referandum, dünyadaki diğer milletler gibi büyük fedakarlık yapmış Kürdistan halkının da doğal bir hakkıdır. Kürt milleti meşru amaçları ve istekleri uğruna bundan sonra da mücadele vermeye devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

İRAN NE DEMİŞTİ?

İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, 1 Mayıs'taki günlük basın toplantısında Tahran'ın 'Irak’ın Kürtler tarafından bölünmesini kabul etmeyeceğini' söylemişti. Kasımi, "Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekliyoruz. Her türlü bölünmeye karşıyız ve bunu kabul etmeyiz. Irak anayasasında da öngörüldüğü üzere Iraklı Kürtlerin belli hak ve hukukları var, fakat onlar ülkenin toprak bütünlüğüne karşı çıkamaz" ifadelerini kullanmıştı. (Kaynak: Rudaw)