Times gazetesinden NATO'ya Türkiye çağrısı

İngiliz gazetesi The Times, Türkiye'deki tasfiyeleri Hitler ve Stalin dönemlerine benzetip NATO'ya seslendi: NATO'nun, ittifakın kalbinde olması gereken özgürlük ve demokrasi için sesini yükseltmesinin vakti geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'deki son gelişmeler Batı basınında yer bulmaya devam ediyor. İngiltere'nin etkili gazetelerinden The Times, bugünkü başyazılarından birini Türkiye'ye ayırdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geniş çaplı tasfiyeler nedeniyle Hitler ve Stalin'e benzetildiği başyazıda, NATO'ya 'özgürlük ve demokrasi için Türkiye'ye karşı sesini yükseltme' çağrısı yaptı.

'Giderek genişleyen bir tasfiye' başlıklı başyazı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri'nin Türkiye'deki toplu gözaltılar nedeniyle 'bir korku iklimi yaratıldığı'na dair dün dile getirdiği tespitle başlıyor. Times, BM'nin Batılı ülkeleri değerlendirirken çifte standart uygulamakla suçlandığını hatırlatıp, kurumun Türkiye'ye dair son tespitlerinin 'yetersiz bile sayılabileceğini' savunuyor.

BM'den Türkiye'ye KHK tepkisiBM'den Türkiye'ye KHK tepkisi

'KİMSEYE FARKLI DÜŞÜNME FIRSATI YOK'

Başyazı şöyle devam ediyor: "Gizemli Gülen hareketinin organize ettiği iddia edilen geçen yılki darbe girişimi sonrası 40 binden fazla kişi gözaltına alındı. 100 bin kişi görevden uzaklaştırıldı. Sırf bu rakamlar bile düşmanlarını ezmenin ve herhangi bir potansiyel siyasi muhalefeti ortadan kaldırmanın yanı sıra, kendisini çok geniş yetkilerle ödüllendirmekte de kararlı bir Cumhurbaşkanının paranoyakça tepkilerine işaret. Öyle ki, kişisel yetkisi üzerinde gelecekte hiçbir kontrol mekanizması olmayacak, kimseye farklı düşünme fırsatı verilmeyecek."

'HİTLER DE BENZER YASALAR GEÇİRMİŞTİ'

Times referandumdan sonra ikinci bir tasfiyeye başlandığını, yaklaşık 14 bin polisin gözaltına alındığını ya da görevden uzaklaştırıldığını belirtip, Stalin ve Hitler benzetmesi yapıyor:

"Şiddet içeren bir olayı kullanarak tasfiye ardına tasfiyeye girişmek, hesaplaşmak, bağımsız sesleri sindirmek sık sık mutlak güç peşindeki diktatörlerin başvurdukları bir taktik olmuştur... Stalin, Sergey Kirov'un 1934'te suikast sonucu öldürülmesinin ardından tasfiyelerine başlamıştı. Hitler de bir yıl önce Reichstag yangını sonrası hızla, binlerce muhalifinin tutuklanmasını sağlayacak yasayı hızla meclisten geçirmişti."

'NATO İÇİN VAKİT GELDİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı referandum sonrası çok az Avrupalı liderin kutladığı belirtilen başyazısı şu satırlarla noktalanıyor:

"Stalin gibi Sayın Erdoğan da da stratejik sabrı olan bir adam. Düşmanlarını tek tek ortadan kaldırıyor: Önce kendisini Kemalist laikliğin koruyucusu olarak gören ve bir zamanlar çok güçlü olan orduyu, sonra ailesine yönelik yolsuzluk suçlamalarını haberleştiren gazetecileri, sonra da Gülen hareketinin gizemli İslamcıları ile ancak çok uzaktan bağlantılı olabilecek herkesi...Şimdiye dek tüm gelişmeler Erdoğan'ın işine yaradı.

Ancak tehlikeler de var. Artık Türkiye'deki yabancı yatırımcılar gergin. Paraları kesiliyor. Dış turizmdeki feci düşüş de cabası. Kürt ayrılıkçılar ve İslamcılar yeni saldırılar planlıyor. Ve Sayın Erdoğan'ın Batılı müttefikleri de onu terk ediyor. Şu ana dek sadece NATO eleştiriden kaçınarak geri planda durdu. Ancak artık NATO'nun, ittifakın kalbinde olması gereken özgürlük ve demokrasi için sesini yükseltmesinin vakti geldi." (Kaynak: BBC Türkçe)