Hamas, Müslüman Kardeşler'le ittifakı bırakıyor

Hamas, Müslüman Kardeşler'le yaptığı ittifaktan çekildiğini açıkladı. Örgüt, İsrail'i yok etme çağrısını da geri çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistin'in Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas (İslami Direniş Hareketi), yeni siyaset belgesini açıkladı. Müslüman Kardeşler'le ittifaktan vazgeçen Hamas, 1967 sınırlarını kabul edecek.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Katar'ın başkenti Doha'da basın toplantısında Hamas lideri Halid Meşal, örgütün yeni siyaset belgesini açıkladı.

'YOK ETME' ÇAĞRISI GERİ ÇEKİLDİ

2007'den bu yana Gazze Şeridi'nde yönetimde olan Hamas ilk kez, 1967 sınırları içerisinde kurulacak bir Filistin Devleti'ne destek vereceğini duyurdu. Yeni belgede Hamas'ın Müslüman Kardeşler ile ittifakından vazgeçeceği de bildirildi.

"İsrail'in yok edilmesi" çağrısını geri çeken Hamas, yine de İsrail devletinin var olma hakkını reddetmeye ve ona karşı "silahlı mücadeleyi" savunmaya devam edeceğini açıkladı. Meşal çekişmelerinin Yahudilerle değil, "Siyonist işgalcilerle" olduğunu belirtti.

KURULUŞ BELGESİNDEN SONRA İLK

İsrail, 1967'de Mısır, Ürdün ve Suriye ile yaptığı savaşın sonucunda Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ü ele geçirmiş, 2005'te Gazze'den çekilmişti. Yeni belge, Hamas'ın 1988'de yayımladığı kuruluş sözleşmesinden sonra yayımlanan ilk siyasi belge.

İsrail hükümeti ise belge açıklanmadan önce çıkan haberler üzerine "Hamas dünyayı kandırmaya çalışıyor" açıklamasını yapmıştı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun sözcüsü David Keyes, "Terör tünelleri açıp İsrailli sivillere binlerce roketle saldırıyorlar. Gerçek Hamas budur" dedi.

BATI İLE İLİŞKİLERİ İYİLEŞTİRME ÇABASI

Hamas'ın bu girişiminin, Müslüman Kardeşleri "terörist bir örgüt" olarak kabul eden Mısır'ın yanı sıra Körfez ülkeleri ve Hamas'ı "terör örgütü" olarak sınıflandıran Batı'lı ülkelerle ilişkileri iyileştirme amacı taşıdığı yorumları yapılıyor.

Uzmanlar, bu belgenin Hamas'ın Batı ile ilişkilerini yumuşatmasını ve Filistin Yönetimi ile uzlaşmasını sağlayabileceğini belirtiyor. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan Müslüman Kardeşler'i "terör örgütü" olarak kabul ediyor.

Müslüman Kardeşler ise İslamcı militanlarla bağları olduğunu reddediyor ve İslamcı siyasi partilerin seçimle işbaşına gelmelerini savunuyor.