Venezuela, Amerikan Devletleri Örgütü’nden çekiliyor 

Venezuela, Amerikan Devletleri Örgütü’nden çekiliyor. Devlet Başkanı Maduro, örgüte "asla" geri dönmeyeceklerini belirtti .

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela, Amerikan Devletleri Örgütü’nden (OAS) çekilme kararı aldı. Venezuela'nın mektubu dün devlet başkanı Nicolas Maduro’nun talimatıyla organizasyonu ulaştırıldı. OAS’ın Venezuela’nın durumunu görüşmek üzere önümüzdeki günlerde toplanması bekleniyor.

OAS göstericilere sert müdahale edildiği gerekçesiyle Maduro’yu eleştirirken, Maduro ise organizasyonu ABD yönetiminde Venezuela’da sosyalizmin çökertilmesi kampanyasını desteklemekle suçluyor.

'ASLA GERİ DÖNMEYECEĞİZ'

Nicolas Maduro bu kararı “emperyalist müdahaleciliği boşa çıkarmak için dev bir adım" olarak değerlendirdi. Maduro, "Venezuela bugün dünden daha özgürdür. Zincirlerimizi kırdık. Bundan sonra hiç bir toplantıya katılmayacağız, OAS'ın hiçbir sözünü tanımayacağız. Asla OAS’a geri dönmeyeceğiz” dedi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez ise Twitter hesabından "Venezuela onuru, bağımsızlığı, egemenliği, ülkenin barış ve geleceği için OAS’tan çekiliyor" açıklamasında bulundu.

Rodriguez ulusal televizyonlarda canlı olarak yayınlanan konuşmasında, oturumlara katılmayacaklarını söyledi. Rodrigez, OAS'ın Venezuela'yı karışıklığa itmek ve izole etmek için müdahaleci bir pozisyonda arayışında olduğunu iddia etti.

Muhalifler ise çekilme kararının, ülke içinde baskının arttırılması amacıyla alındığını savunuyor.

İLK KEZ BİR DEVLET OAS'TAN AYRILACAK

Amerikan Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Luis Almagro, Maduro’yu ülkedeki eleştirmiş ve erken seçim talebinde bulunmuştu. Maduro ise bu eleştiriyi içişlerine müdahale olarak nitelendirmişti.

Genel merkezi Washington’da olan Amerikan Devletleri Örgütü, 35 ülkeden oluşuyor. Şimdiye kadar hiçbir devlet OAS’tan ayrılmadığı için ayrılık sürecinin nasıl işleyeceği bilinmiyor.

Siyaset bilimci Sadio Garavini'ye göre kararın maddi yaptırımları olacak. (DHA)