Papa Mısır'ı ziyaret ediyor

Papa Francis bugün Mısır'ı ziyaret ediyor. Papa'nın El Ezher'de de bir konuşma yapması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Papa Francis, bugün Mısır'ı ziyaret ediyor. Papa, Mısır halkına yönelik yaptığı bir konuşmada bu ziyaretle İslam ve Hırıstiyan dünyası arasında barış, uzlaşma ortamını teşvik etmeyi umduğunu söyledi.

Aralık ayında bir kiliseye yapılan saldırı sonrasında 28 kişi ölmüş, yüzlerce Kıpti Sina çölünün kuzeyine kaçmak zorunda kalmıştı. Bundan üç hafta önce de bir katedrale yapılan saldırıda ise 45 kişi ölmüştü.

Ortadoğu'daki savaşlar ve IŞİD saldırıları yoğunlaştıkça Hıristiyan nüfusa yönelik tehditler de artıyor. Papa'nın 27 saatlik ziyareti için alınan güvenlik tedbirleri arasında Papa'nın sıradan bir arabada dolaşırken sivillere yakın noktalarda zırhlı limuzinler olması, Vatikan elçiliği etrafındaki sokaklarda araçların duruşuna ve yayaların dolaşmasına izin verilmemesi gibi önlemler yer alıyor.

Papa Francis'in ziyareti kapsamında devlet başkanı Abdülfettah El Sisi ve El Ezher Üniversitesi imamı Şeyh Ahmed El Tayib ile görüşecek. Papa Francis'in El Ezher Üniversitesi'nde dinler arası diyalog konulu bir konuşma yapması bekleniyor. El Ezher, 2011 yılında o dönemin papası Benedict'in dine hakaret etiği gerekçesiyle Vatikan'la bağlarını kestiğini açıklamıştı. El Tayib, Sisi'nin El Ezher'i modernleştirme isteğine uyum sağladığı için meclisteki  ve medyadaki muhalifler tarafından eleştiriliyor. El Ezher'in en ılımlı liderlerinden biri olarak kabul edilen El Tayib geçen yıl Vatikan'ı ziyaret edip IŞİD'i şiddetli bir dille kınayarak örgütün şiddet dolu bir cihada kılıf uydurabilmek için diğer Müslümanları  mürtet ve kafir ilan etmesini eleştirmişti. (Reuters)