Mariya Zaharova: ABD Şayrat'ı vurmasaydı, Türkiye saldırıları gerçekleştirmezdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'nin Karaçok'a düzenlediği hava harekatını "endişe" ile karşıladıklarını söyledi. Zaharova, "İnanıyoruz ki, ABD, uluslararası hukuku ihlal ederek Şayrat üssünü vurmasaydı, Türkiye de bu saldırıları gerçekleştirmezdi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında konuştu.

Sputnik'in haberine göre Zaharova, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın Şengal (Sincar) ve Suriye'nin Karaçok Dağı'na düzenlediği hava harekatına değindi. Zaharova, "Moskova, Türkiye'nin Kürt güçleri vurmasından endişe duyuyor" dedi.

Harekatı "derin endişe" ile karşıladıklarını belirten Zaharova, "Hatırlatmak isterim ki Kürt güçler, Suriye'nin kuzeydoğusunda teröristlere karşı, IŞİD'e karşı verilen savaşta en etkili olan askeri güç" diye konuştu.

Harekatlara son verilmesini isteyen Zaharova, "İnanıyoruz ki, ABD, uluslararası hukuku ihlal ederek Şayrat üssünü vurmasaydı, Türkiye de bu saldırıları gerçekleştirmezdi. Suriye topraklarına yönelik bu keyfi eylemlere bir son verilmeli" ifadelerini kullandı.

'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGILI OLUN'

İsrail'in, Suriye'de Şam Havalimanı yakınındaki bir askeri üssü vurmasını kınadıklarını açıklayan Zaharova, şunları söyledi:

"Moskova, Suriye'ye yönelik saldırganlık eylemlerini kınıyor, bu eylemleri kabul edilemez ve uluslararası hukuk normlarına aykırı buluyor. Herkesi, bir BM üyesi olan Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde davranmaya davet ediyoruz"

'RUS BASININA KASITLI AYRIMCILIK'

Zaharova, Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu kazanan adaylardan biri olan Emmanuel Macron'un parti merkezinin, RT (Russia Today) ve Sputnik için çalışan gazetecilere akreditasyon vermemesini ise "skandal ve Rus basınına karşı kasıtlı ayrımcılık" olarak nitelendirdi.