Avrupa'dan kritik Türkiye çağrısı

Cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişleten anayasa referandumu sonrası Avrupa'yla gerilim tırmanıyor. Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi'nden özel Türkiye zirvesi istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi'ni Türkiye konusunda acil zirve yapmaya çağırdı. Avrupa Parlamentosu'nun son Türkiye raporunda, Avrupa Konseyi'ne 'son dönemdeki krizi tartışmak için Türkiye'yi acil zirveye çağırma' çağrısı yapıldı.

Raporda, cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişleten referadumda kabul edilen paketin değiştirilmemesi halinde Türkiye'yle müzakerelerin askıya alma ve Türkiye'yle Gümrük Birliği'nin genişletilmesine ilişkin müzakerelere siyasi kriterler getirilmesi çağrısı da yer aldı. İdam tartışması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Nazi çıkışı ve OHAL uygulamaları da eleştirildi.

Avrupa Parlamentosu'nda dün düzenlenen Türkiye oturumunda, bir dizi parlamenter Ankara'yla üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapmıştı. Parlamentonun Türkiye raportörü Kati Piri de referandumda kabul edilen anayasanın 'otoriter' olduğunu, bu haliyle yürürlüğe girmesi halinde müzakerelere devam etmenin 'bir anlamı olmadığını' söylemişti.

Türkiye'nin de kurucusu olduğu Avrupa Konseyi'nin Parlamenterler Meclisi ise salı günü Türkiye'yi insan hakları ve demokrasi gerekçesiyle 13 yıl sonra yeniden siyasi denetim sürecine almıştı. Türkiye, bu süreçten çıktıktan sonra geri dönen ilk ülke olmuştu. (Dış Haberler)