Komşu'da memurlar 6 ay tatil yaptılar

Irak'ta 2016 yılında memurlar toplam 6 ay tatil yaptı. Hükümet izin günü sayısını azaltmak istese de mezhep anlaşmazlığından dolayı yasa çıkarılamıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Farklı din, mezhep, etnik gruplar tarafından önemli sayılan günlerin resmi tatil ilan edildiği Irak'ta, 2016'da memurlar 179 gün mesai yapmadı. Resmi tatiller sayesinde memurlar toplam 6 ay tatil yaptı.

Rudaw'da yer alan habere göre, ülkede; yılbaşı, Irak Ordusu'nun kuruluş yıldönümü, 'Kürt - Baas' yönetimi anlaşmasının yıl dönümü, Newroz Bayramı, Baas rejiminin devrilmesinin yıl dönümü, İşçi Bayramı, kralığın devrilmesinin yıldönümü resmi tatillerden bazıları.

Tatil payı en çok Şiilere düşüyor. Kürdistan Bölgesi'neki Ezidilere özel de bazı resmi tatiller bulunuyor: 7 - 13 Ekim Cema Bayramı, 30 Temmuz - 2 Ağustos yaz mevsiminin kırklığı, Güneş takvimine göre yılbaşı olan nisan ayının ilk çarşambası ve aralık ayının ilk perşembesi olan Oruç Bayramı.

Hristiyanlara özel günler ise şöyle: Hz. İsa'nın doğum günü olan Noel Bayramı (25 Aralık), Büyük Bayram, İsa’nın göğe yükselişi, Asurilerin yılbaşı bayramı, 1 Nisan Asuri ve Keldanilerin ulusal günü.

Sâbiîlerin (Mandeizm) ise özel günleri şöyle: 25 Nisan, 2 - 7 Ağustos, 23 Kasım Küçük Bayram, Wehne ve Lımafe bayramları.

75 GÜN RESMİ TATİL

Irak'ta yılda 75 gün resmi tatil. Bu sayının azaltılması için Bakanlar Kurulu Parlamento'ya yasa tasarısı sundu ancak mezhep anlaşmazlığından dolayı tasarı parlamentodan geçmedi. Rûdaw'a konuşan Irak Parlamentosu Din İşleri Komisyonu üyesi Selim Şuşkeyi, yeni yasaya göre 13 ayrı münasebetle tatil günleri sayısının toplam 20 olacağını söyledi.

Dünyada İsviçre’de 38, Malta’da 38, Polonya’da 37, Bolivya’da 37, Yunanistan’da 37, İngiltere’de 36, Fransa’de 36, İsveç’te 36, Venezuela’da 36, İspanya’da 36, İran’da 26 gün resmi tatil yapılıyor.